Kad ambasador Ivancov savjetuje Bošnjake da nema “ništa dramatično u crtanju linije između RS i FBiH”

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov prati Milorada Dodika kao sjenka. Šta god Dodik predloži tu je ambasador Ivancov da to podrži. Tako je danas krenuo u ofanzivu protiv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, optužujući ga da je on “smetnja postizanju kompromisa i donošenju odluka u BiH i da svojim izjavama zagrijava dosta komplikovanu situaciju”.

Naravno, Ivancov se zalaže, kao i Dodik, za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i za sve drugo što srpska politika gura. Međutim, ambasador Ivancov je ovaj put otišao malo dalje pa je poslao poruku političarima u Sarajevu, odnosno Bošnjacima da trebaju pristati na crtanje međuentitetske granice.

Odgovarajući na pitanje novinara “Glasa Srpske” kako komentarišete činjenicu da i 25 godina nakon Dejtona u BiH nije utvrđena međuentitetska linija, ambasador Ivancov odgovara.
“Ne vidim ništa dramatično u tome što predlaže Republika Srpska. Mislim da je riječ o drugom aneksu i sedmoj tački četvrtog člana Dejtonskog sporazuma. Mislim da je to apsolutno tehničko pitanje i ne treba mu nikakva politizacija”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *