Stevandić: Znate šta mi Srbi mislimo o tom vašem prvom martu

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da su oni koji su 1992. godine bili spremni da žrtvuju mir za takozvanu nezavisnu BiH uvijek spremni da ga žrtvuju.

Stevandić je istakao da je problem i što oni koji treba da čuvaju mir, odnosno EU i zemlje Kvinte, zatvaraju oči pred ratnohuškačkim porukama iz Federacije BiH (FBiH), posebno iz SDA.

– Problem je i što ćute kada oni 15 puta ne izvrše odluke Ustavnog suda BiH, a dignu neviđenu hajku zbog jedne odluke koja se tiče Republike Srpske. Tu je riječ o licemjerstvu, neravnopravnosti i podršci onima koji suštinski ne teže miru, nego stalno spominju rat i koriste sličnu retoriku onoj iz 1992. Godine – objasnio je Stevandić.

On je dodao da Republika Srpska ne priznaje 1. mart kao praznik, a da ponosno slavi 9. januar u znak sjećanja na datum kada je ona nastala.

– Sve što mislimo o 1. martu pokažemo 9. januara i to je naša poruka – istakao je Stevandić.

U Federaciji BiH 1. marta se obilježava takozvani “dan nezavisnosti BiH”, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 29. februara i 1. marta 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *