ŽESTOKA REAKCIJA ERDOGANA: “Ovo je tek početak”

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska, upozorivši da su gubici koje su sirijske snage pretrpjele u napadima Turske i pobunjenika “samo početak”.

“Ljudski gubici i gubici u opremi (sirijskog) režima su samo početak. Ako se ne povuku do granica koje je odredila Turska što je prije moguće, neće im glava ostati na ramenima”, rekao je Erdoan u govoru u Ankari, prenosi Reuters.

On je, govoreći o turskoj operaciji Proljećni štit u Idlibu, koja je počela 27. februara, upozorio da će vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pretrpeti teške gubitke, dodaje AP.

“Pokrenuli smo operaciju nakon što su 34 naša vojnika ubijena u Idlibu. Nećemo ostaviti bez odgovora nijednu kap krvi naših mučenika, koja je tamo prolivena. Već smo nanijeli najveću ikada štetu režimu, i ove žrtve su za njega samo početak”, naveo je Erdoan.

On je naglasio da ni Rusija ni Iran nisu mete Turske u Siriji, dodaje TASS.

“Turska ne cilja ni na Rusiju ni na Iran u Siriji. Mi samo uništavamo elemente (Asadovog) režima”, rekao je Erdoan, a prenijela televizija NTV.

On je dodao da očekuje da druge zemlje pokažu poštovanje prema stavu Ankare, navodeći da je učešće u borbenim situacijama u Siriji bila volja naroda, a ne lični izbor rukovodstva te zemlje.

“Ponovo apelujem na Rusiju i Iran. Truska nema problem sa ovim zemljama u Siriji”, rekao je Erdoan dodajući da Turska nema pretenzije prema sirijskoj teritoriji, niti planove da tamo napravi uporište.

(Tanjug/SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *