KAD ČUJEM KRIŠTO, NAJRADIJE BIH VRIŠT’O: “Predstavnici hrvatskog naroda kroz HDZ nigdje nemaju nikakvu većinu”

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da je odluka ovog doma “o imenovanju novih članova Centralne izborne komisije CIK donesena u režiji SDA i da nije u interesu BiH i njenog opstanka”

Podsjećajući da je parlament nedavno imenovao komisiju za provođenje javnog konkursa za imenovanje članova CIK umjesto onih kojima je istekao mandat, Krišto je navela da je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma naprasno predložena smjena dosadašnjih članova Komisije i imenovanje novih.

“Rekla sam to i juče – ovo je sve napravljeno u režiji SDA”, ponovila je Krišto u izjavi medijima i dodala da je poslanik SDS-a Dragan Mektić bio samo predlagač.

Veli i da je sve napravljeno suprotno odredbama Izbornog zakona BiH, koji propisuje da se članovi komisije kojima je istekao mandat ne mogu razriješiti dok se ne završi izborni ciklus, odnosno dok se ne implementiraju izborni rezultati, piše Srna.

“I kaže se, ukoliko istekne mandat, pokreće se redovna procedura, odnosno raspisivanje konkursa i utvrđivanje kriterijuma za izbor članova CIK-a”, govori ona i dodaje “da se, u skladu sa zakonom, za članove Komisije biraju iskusni pravnici i ljudi sa iskustvom u izbornom ciklusu”.

Krišto je konstatovala da Predstavnički dom juče nije imao uvid ni u biografije ni u uslove koje ispunjavaju novi članove CIK.

“Imali smo samo kratke spoznaje, u trenutku dok je ta odluka došla, da je riječ o ljudima koji su direktno vezani za stranke od PDP-a, DF-a i tako dalje”, kao da galami Krišto, navodeći da se u konkursnoj proceduri provjerava i da li je neko član nekog stranačkog tijela.

Prema njenim riječima, jučerašnja odluka Predstavničkog doma direktan je udar na demokratske institucije BiH, jer je CIK demokratska institucija koja provodi izbore i objavljuje izborne rezultate.

Krišto je ocijenila kao insinuacije tvrdnje da nakon ove odluke SNSD i HDZ gube većinu u CIK-u.

“Vidim da mediji žele kreirati nekakvu sliku. Predstavnici hrvatskog naroda kroz HDZ nigdje nemaju nikakvu većinu”, rekla je Krišto i postavila pitanje da li se sada može reći da neko drugi stvara većinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *