“Sve mi ovo izgleda kao da će se zaratiti”

Nakon što je slovenska vlada danas proglasila epidemiju koronavirusa, javnost se poprilično uozbiljila u odnosu na prethodne dane, rekla je bh. državljanka koja već nekoliko godina s porodicom živi u Sloveniji, a koja je željela ostati anonimna.

– U Ljubljani su marketi skoro ispražnjeni, bili smo danas. Kupuju brašno najviše, kao da će se zaratiti. Mi Bosanci manje kupujemo od Slovenaca. Uglavnom smo međusobno u dobroj komunikaciji, nisam primijetila paniku niti strah. Zanimljivo je i da rijetko ko nosi masku, na ulici skoro nikoga ne možete vidjeti s maskom – kazala je bh. državljanka koja živi u Celju.
Prema riječima naše sagovornice, u bolnicama se spremaju za žuti alarm, odnosno svi pregledi i snimanja koja nisu hitna bit će odgođeni.

– Događaji se masovno otkazuju, kao i mise u crkvama – dodala je bh. državljanka.

Odredba o epidemiji stupila je na snagu u 18 sati. Dosad je u Sloveniji zabilježeno 96 zaraženih koronavirusom, a novi slučajevi zabilježeni su u Kranju i Gorici.

Predstavnici Vlade pozvali su na “prekid javnog života” u Sloveniji, pozivajući se na procjenu infektologa iz UKC-a Ljubljane. Epidemiolog Janez Tomažič pozvao je na hitno djelovanje.

Veliki tržni centri najavili su izmjene u radnom vremenu. U naredna dva dana radit će od 10 do 18 sati, dok će u nedjelju svi trgovački centri biti zatvoreni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *