Lažni savjeti o koronavirusu kruže internetom: Zanemarite ove preporuke ukoliko ste ih pročitali

Naučnici udbacuju kao netačnu listu savjeta o koronavirusu koja kruži društvenim mrežama. Tačnost liste, za koju se tvrdilo da su je kreirali stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu, su negirali upravo iz te ustanove.

Lažni savjeti za prevenciju uključuju i redovno ispijanje tečnosti koja bi isprala virus u želudac, gdje bi ga uništila kiselina. Stručnjaci sa Univerziteta Stanford to ocjenjuju kao potpunu laž.

Među savjetima koji su se ispostavili kao lažni se navodi i test na Covid-19, koji podrazumijeva zadržavanje daha na 10 sekundi bez kašljanja. Kome to polazi za rukom, navodi se u lažnim savjetima, nije zaražen opasnim virusom. Britanske vlasti tvrde da to nema veze sa istinom.

Dezinformacije na društvenim mrežama, smatraju stručnjaci, mogu biti jako opasne jer ljude stimuliraju na još veći rizik od zaraze i neadekvatnog liječenja.

Britanski Odjel za zdravstvo i socijalnu zaštitu upozorio je građane da vode računa o lažnim savjetima o koronavirusu.

– Svjesni smo o postojanju netačnih savjeta o virusu koji kruže internetom. Anonimne objave, za koje se tvrdi da su ih napisali stručnjaci iz Stanforda ili japanski doktori, sugeriraju da sami možete provjeriti imate li koronavirus zadržavanjem daha. To nije tačno – saopćeno je iz ovog Odjela.

U Bosni i Hercegovini i regionu su se te lažne informacije pojavile u formi “savjeta italijanskog ljekara”.

Univerzitet Stanford navodi u saopćenju da “široko distribuirana poruka o Covid-19, koja se pripisuje članu odbora bolnice Stanford, sadrži netačne podatke”, te da nema veze sa tom ustanovom.

Lančanom porukom koja je preplavila društvene mreže se, između ostalog, tvrdi da se ispijanjem većih količina tečnosti, barem svakih 15 minuta, može uništiti virus, koji bi na taj način završio u želucu, gdje bi ga uništile kiseline.

– Apsolutna glupost. Prvo, virus ne ide samo u grlo. Možete ga udahnuti direktno u pluća – kratko je prokomentirao tu tvrdnju Paul Hunter, profesor medicine na Univerzitetu East Anglia.

– Totalna laž. To nije tačno – dodala je Loren Raunch, epidemiolog iz Los Angelesa.

Lažni savjeti također sugeriraju da, ukoliko zaražena osoba kihne, svi u krugu od deset metara su u riziku od zaraze.

– Kapljice su napravljene od pljuvačke, sluzi ili ispljuvka. Sklone su padu iz zraka prilično brzo. Ako ste udaljeni više od metra, nećete se inficirati – pojasnio je profesor Hunter.

Javno zdravstvo Engleske (PHE) obično prati osobe sa sumnjom na COVID-19 kao one koji su bili unutar dva metra od potvrđenog slučaja.

U lažnim savjetima se navodi da virus “mrzi sunce” i visoke temperature, što također nije tačno. Profesor Hunter pojašnjava da “vrućina ne ubija viruse”.

Dr. Michael Head, viši istraživač na Univerzitetu u Southamptonu, je podsjetio da je veliki broj zaraženih osoba u jugoistočnoj Aziji i na Bliskom istoku, gdje su visoke temperature, što također demantira tezu o visokim temperaturama kao “ubici” koronavirusa.

Jedan od mitova kaže da ispiranje grla slanom vodom može spriječiti zarazu. Neki dokazi pokazuju da to može pomoći ljudima da se brže oporave od obične prehlade, ali to nema veze sa borbom protiv drugih respiratornih infekcija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Faktor.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *