Armija RBiH: Srcem i prsima branili su Bosnu i bili najbolji vojnici na svijetu!

Najveći sinovi Bosne i Hercegovine, danas obilježavaju svoj dan, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april.

Piše: Faruk Vele

“Kazuj Bosno treba li ti krvi, ako treba, dat ćemo je prvi”. Pjevali su. I s tom pjesmom umirali.

“Smrtnim sjemenom zemlja je posijana”, zapisat će veliki Mak Dizdar.

Živjet će sloboda

Odlazili su rat, u smrt, s osmjehom. Oni koji su ostajali iza njih, svjedoče o njihovom herojstvu…

Čizme bi vezali žicom, kako se ne bi odvojio đon, borili se iako nisu imali uniformi, osvajali planine, oslobađali gradove, pušili kokurznu “svilu”, lijegali gladni, pili, kad je bilo, ali su vjerovali…

I oni koji su položili svoje živote, i oni koji su ostajali, vjerovali su da će, gradeći naš mir i slobodu, izvojevati svoju najveću pobjedu. I jesu. Najveća njihova pobjeda jeste opstanak Bosne i Hercegovine, a to jeste samo njihova pobjeda. Tamo gdje je stigla Armija RBiH živjet će sloboda…

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armiju, koju je činilo više od dvjesto hiljada vojnika, formirale su jedinice Teritorijalne odbrane BiH i organizirani dobrovoljci.

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH.

Armiju, koju je činilo više od dvjesto hiljada vojnika, formirale su jedinice Teritorijalne odbrane BiH i organizirani dobrovoljci.

Za prvog komadanta, odnosno za načelnika Glavnog štaba je izabran general Sefer Halilović, koji će to ostati do 1993. Za njegove zamjenike imenovani su Jovan Divjak i Stjepan Šiber. Sjedište Armije RBiH je bilo u Sarajevu, a umjesto Halilovića, komandant postaje general Rasim Delić, koji će to ostati do kraja agresije.

Zahvaljujući onima koji su borbu počeli skoro goloruki i u tenama, ali sa srcem punim Bosne i Hercegovine, “Bosna nije šaptom pala”:

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, bio grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je Zlatni ljiljan.

“Počeli su u patikama, bez oružja, s velikim srcem i ponosom, da bi na petu godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine na stadionu Koševo dočekali najreprezentativniji ešaloni, njih devet. Bilo je to vrijeme bosanskog ponosa. Mnogo stoljeća poslije mudrog Kulina bana i slavnih Kotromanića, Bosna je imala svoju vojsku. A s tim hrabrim sinovima ove grude stizala je i sloboda.

Armija RBiH izrasla je iz naroda, građana Bosne i Hercegovine koji su osjećali i osjećaju da je ova zemlja njihova jedina domovina. Oni su heroji koji su sačuvali Bosnu. Zato je uprkos užasnim stradanjima godinama prije toga, ta najveća smotra Armije RBiH na Koševu bila satisfakcija i ohrabrenje svim građanima BiH. Poruka da smo preživjeli i da je Bosna preživjela. ‘Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo’, kazao je prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović”, zabilježio je prošle godine naš Faruk Vele.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *