LINTA U NOVOJ FAZI LUDILA ZA SVE KRIVI BOŠNJAKE: “Migrantski centar u srpskom selu je ANTISRPSKO DJELOVANJE”

Prema njegovim riječima, glavni kreatori navedene odluke su političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice koji zastupa bošnjačke interese.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa, u Federaciji BiH (FBiH), predstavlja jedan od brojnih primjera antisrpskog djelovanja bošnjačke vlasti.

Linta je ponovo pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da Minstarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara uputi snažan protest da je neprihvatljivo da se u srpskim selima i naseljima u FBiH formiraju migrantski centri.

On je ocijenio da bošnjačka vlast na taj način nastavlja da na najgrublji način krši Aneks sedam Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva koje je protjerano tokom rata.

– Jasno je da Vlada Unsko-Sanskog kantona na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem nije sama donijela provokativnu odluku da u selu Lipa postavi 50 šatora sa 200 kreveta i pratećom opremom i da ubrzo naseli migrante – naveo je Linta u saopštenju.

Prema njegovim riječima, glavni kreatori navedene odluke su političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice koji zastupa bošnjačke interese.

Brojne činjenice, napomnje Linta, potvrđuju da će kantonalna vlast u narednom periodu nastaviti da povećava kapacitete migrantskog centra u selu Lipa s jedne strane i da će osnivati nove migrantske centre u drugim srpskim selima i naseljima na području Unsko–sanskog kantona.

– To samo potvrđuje namjeru bošnjačkih vlasti da protjeraju malobrojne srpske povratnike, cementiraju etničko čišćenje Srba koji su protjerani sa svojih vjekovnih pordučja i da uzurpiraju i otmu srpsku zemlju – ocijenio je on.

Linta je naveo da je dobro poznato da su Srbi u FBiH svedeni na statističku grešku i da federalna i kantonalne vlasti vode, faktički od završetka rata, politiku diskriminacije preostalih Srba u tom entitetu.

– Vrhunsko je licemjerje da kantonalna vlast sa sjedištem u Bihaću koristi pandemiju korona virusa i da krene u realizaciju ovog antisrpskog projekta na području Unsko-sanskog kantona uprkos snažnom protivljenju srpske strane – istakao je Linta u saopštenju.

Inače, selo Lipa pripada Bihaću, a nalazi se na oko 25 kilometara od Bosanskog Petrovca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *