UEFA PONOVO DOVELA U PITANJE “LIVERPOOLOVU” TITULU: “Ovo nije fer”

Šefovi Premiershipa smatraju kako sistem doigravanja u ovom trenutku sezone nikako ne može biti fer

Izvršni odbor UEFA-e jučer je donio nekoliko važnih odluka, a krovna kuća evropskog nogometa savjetovala je ligama širom Evrope da se prvenstva odluče kroz drugačiji format ako se sezona ne može završiti po postojećem.

To znači da ćemo u nekim ligama vjerovatno gledati doigravanja za prvaka i opstanak u slučaju da ne bude vremena za odigravanje svih utakmica koje su ostale do kraja sezone. UEFA želi da sve lige budu završene, posebno lige petice – Premiership, La Liga, Bundesliga, Serija A i Ligue 1.

Međutim, šefovi Premiershipa smatraju kako sistem doigravanja u ovom trenutku sezone nikako ne može biti fer.

“Ne vidim kako bi liga u ovom trenutku mogla uvesti sistem doigravanja. To nije fer. Ili ćemo odigrati sezonu do kraja po rasporedu ili je nećemo završiti”, rekao je jedan od čelnika lige.

Pretpostavlja se kako će najnezadovoljniji ovom odlukom biti u Liverpoolu, jer su sa 25 bodova prednosti devet kola prije kraja sasvim sigurno osigurali šampionsku titulu.

UEFA je navela dva opravdana razloga za potpuni prekid takmičenja.

Prvi se odnosi na vanredna stanja u državama. Ukoliko vlasti ne dozvole odigravanje utakmica, onda će o putnicima u Evropu iz tih liga biti odlučeno na osnovu stanja na tabeli u trenutku prekida.

Drugi razlog za potpuni prekid takmičenja je procjena da će odigravanje utakmica klubovima donijeti nepremostive ekonomske probleme koji će dovesti u pitanje njihovu dugoročnu stabilnost. Primjera radi, u Bundesligi i 2. Bundesligi će samo na testove onih koji su uključeni u odigravanje utakmica potrošiti 2,5 miliona eura. Odigravanje utakmica u ovakvim uvjetima nekim klubovima moglo bi donijeti dodatne nepremostive finansijske gubitke.

(Sportske.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *