MEDIJI U SRBIJI O NOVOJ REZOLUCIJI: “Bošnjaci i Amerikanci pozitivci, a Srbi negativci!”

Prema ocjeni većine prorežimskih medija u susjednoj Srbiji, Rezolucija o Srebrenici, čiji je prijedlog predstavljen u američkom Kongresu, služi kako bi “Bošnjaci sačuvali ulogu jedine žrtve građanskog rata u BiH i, istovremeno, kako bi Amerikanci opravdali svoju ulogu u tom ratu”.

Predstavnik Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić kaže da se rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu ponavljaju iz godine u godinu, ali da u novoj Rezoluciji ima jedna novina koja bi mogla biti nepovoljna za Srbiju i RS.

„U ovoj rezoluciji pojavio se novi element, koji je počeo da se koristi prošle godine, da se druge regije BiH stavljaju pod kišobran Srebrenice. Tako se sada spominje Prijedor. Rezolucija jeste problematična, ali treba imati u vidu da ona postoji kao neka tradicija. To je uspjeh bošnjačke zajednice u SAD-u i njihovih lobista, koji su uspjeli da izlobiraju da se svake godine ovakva rezolucija pojavljuje“, kaže Kesić.

Dokument, dodaje Kesić, služi, zapravo, da Kongres “opravda američko opredjeljenje iz doba građanskog rata u BiH, kada su sve američke institucije, uključujući Kongres, tvrdile da se tačno zna koja je od zaraćenih strana dobra, a koja loša, ko su žrtve, a ko su dželati”.

“Prema takvoj verziji rata u BiH, Amerika je morala da se uključi u njega kako bi spasila Bošnjake”, tvrdi Kesić te dodaje:

“Tako da rezolucija, prvo i prvenstveno, predstavlja interese bošnjačke zajednice da se sačuva uloga žrtve i istovremeno da se potvrdi da su Amerikanci bili potpuno u pravu, zašto su intervenisali, zašto su se devedesetih godina stavili na stranu Bošnjaka.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *