SRAMOTA: Evo koliko su od svoje plaće izdvojili Džaferović i Dodik za pomoć

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odricali su se dijela plaće samo za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće (FBiH) i vanrednog stanja (RS) u Bosni i Hercegovini proglašenog zbog pandemije koronavirusa.

Vijest da će se članovi Predsjedništva BiH, kao i ostali bh. zvaničnici, odreći dijela plaće odjeknula je u bh. javnosti u martu. Pandemija koronavirusa potrajala je, međutim, duže nego njihovo odricanje od plaće.

Džaferović se, kako saznajemo u njegovom kabinetu, odrekao dvije trećine svoje neto plaće tokom trajanja stanja prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, što je obuhvatilo obračun plaća za dva mjeseca.

“Po zahtjevu predsjedavajućeg Džaferovića, oko 7.500 KM je uplaćeno na račun Muslimanog dobrotvornog društva Merhamet, i to za potrebe narodnih kuhinja na području eniteta RS”, kazali su nam u kabinetu.

Dodik je, kako saznajemo u njegovom kabinetu, od svoje plaće za mart, april i maj izdvojio pomoć za osam socijalno ugroženih porodica.

“U procentima to znači da je Dodik tokom tri mjeseca za pomoć izdvajao 85 posto plaće. Također, Dodik od početka mandata izdvaja stipendije za četiri studenta”, rekli su nam u njegovom kabinetu.

Javnost je pravovremeno informisana da će se članovi Predsjedništva BiH odreći dijela plaće u korist najugroženijih, ali nije naznačen vremenski period koliko će to potrajati.

Očigledno je da su se plaće odricali kraće nego što je pandemija potrajala, odnosno da su svoje humanitarno djelovanje prilagodili (prirodnoj ili drugoj) nesreći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *