Lewandowski je bio favorit, ali je Messi statistički najbolji: Kome bi otišla Zlatna lopta?

Zlatna lopta France Footballa za ovu godinu zbog pandemije koronavirusa neće biti dodijeljena.

Tako nakon više od šest decenija nećemo imati dobitnika prestižnog priznanja za najboljeg fudbalera svijeta, a pojedini fudbaleri se spravom mogu buniti što izbora nije bilo.

Mnogi smatraju da je ovo bila godina poljskog napadača iz redova minhenskog Bayerna Roberta Lewandowskog, ali ako je suditi prema rejtingu fudbalera iz najboljih evropskih liga, Lionel Messi je taj koji je uvjerljivo ispred svih.

Statistika kaže da je Messi najbolji fudbaler po učinku za svoj klub i imao je najviše utjecaja na igru Barcelone, a njegova ocjena prema podacima WhoScoreda je 8.71.

Nije to nikakvo čudo kada se zna da je Messi u 42 utakmice zabio 30 golova i imao je 26 asistencije i porušio je rekorde. Jedini problem u izboru za Zlatnu loptu bi bili trofeji, koje Argentinac ove godine nije osvajao.

Iza Messija je Kylian Mbappe (8.14), a na trećem mjestu je tek Robert Lewandowski (8.13), koji je prema mnogima bio glavni favorit za ovu nagradu.

Cristiano Ronaldo je na četvrtom mjestu, a iza njega su još Kevin de Bruyne, Angel Di Maria, ali i nekoliko iznenađujućih imena.

Ovo je lista deset najboljih fudbalera Evrope iz pet najvećih evropskih liga, ocijenjenih po učinku tokom sezone.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *