KRAJIŠNIK LJUT K’O PUŠKA, NEMA NIŠTA OD MILIONA, UPUTIO SKANDALOZNO SAOPŠTENJE: “Cilj je da se napravi raskol između BORACA i nas, STVARALACA RS-a…”

“Za takvu odluku treba manje mudrosti i pameti, a više hrabrosti, a oni hrabrost imaju samo da napadaju one kojima naši neprijatelji nikad nisu oprostili što su stvorili Republiku Srpsku”, navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.

Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” osudila je pokušaj, kako su naveli, grube revizije historije i harangu koja se vodi protiv prvih poslanika, prvih članova Vlade i prvih članova Predsjedništva BiH.

U saopštenju za javnost iz ove asocijacije ističu da žele da upoznaju javnost o istini u vezi s njihovim zahtjevima i opasnoj tezi koja se sve češće plasira u javnosti, a to je da su borci, a ne poslanici prvog saziva, stvorili Republiku Srpsku.

– Cilj je, vjerujemo nesvjesno, da se napravi raskol između Asocijacije i Boračke organizacije. U tom raskolu Asocijacija ‘Stvaraoci Republike Srpske’ neće učestvovati, ali radi časnih pripadnika Boračke organizacije i ostalih građana Republike Srpske, želimo da iznesemo istinu – navode iz Asocijacije.

U saopštenju se napominje da nema nijednog člana Asocijacije koji degradira ulogu boraca Republike Srpske, naprotiv, snažno se bore za afirmaciju “naše vojske koja, nažalost, više ne postoji”, a koja se može porediti sa slavnom srpskom vojskom koja je 1918. godine oslobodila Srbiju i sve Južne Slovene.

– Međutim, nezavisno od prednje činjenice, tvrdnja da su borci stvorili Republiku Srpsku, jednostavno, nije tačna i duboko je štetna za Republiku Srpsku i naš narod. Ti komentatori, ne verujemo da to rade namerno, ustvari zastupaju tezu naših neprijatelja, koji upravo tvrde da je Republika Srpska stvorena u ratu i da su je stvorili zločinci, prethodno razbivši međunarodno priznatu državu BiH – dodaje se u saopštenju.

Iz Asocijacije podsjećaju da je ta teorija, pored ostalog, bila jedan od argumenata na Ustavnom sudu BiH da se ospori Dan Republike – 9. januar.

– A da nisu u pravu naši neprijatelji, a ni pojedinci koji misle da se istorija pretnjama i ucenama može napisati, govore opštepoznate činjenice – 24. oktobra 1991. godine srpski poslanici iz Skupštine BiH su, kao politički odgovor na preglasavanje i majorizaciju srpskog naroda, osnovali Skupštinu srpskog naroda u BiH.

altDevetog januara 1992. godine su isti ti poslanici, skupa sa članovima predsedništva i vlade, ali uz svesrdnu pomoć ogromnog broja Srba na nižim nivoima vlasti, proglasili i stvorili Srpsku Republiku BiH. Proglašenje je učinilo civilno političko krilo našeg Otadžbinskog pokreta, jer tada Vojska Republike Srpske, VRS, nije ni postojala – navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije dodaju da su civilno političko krilo – Stvaraoci kasnije organizovali i odbranu srpskog naroda, te da je sve to bilo u vremenu od 9. januara pa do 12. maja, kad su ti isti poslanici donijeli Zakon o Vojsci i stvorili VRS.

U saopštenju se naglašava da je 12. maja 1992. godine, kad je osnovan VRS, jedan dio srpskog naroda ušao u sastav Vojske, da sa puškom brani stvorenu državu, a drugi je nastavio da se političkim sredstvima bori da Republika Srpska opstane. Na dan formiranja Vojske, dodaje se u saopštenju, Vojsci je predata slobodna teritorija veličine blizu 70 odsto BiH.

– Koliki je značaj srpskog civilnog političkog krila, odnosno Stvaralaca, govori istorijska činjenica da su u toku rata na sve tri strane u BiH postojali borci i civilno-politička krila i na sve tri strane borci su odbranili, sačuvali ili osvojili neku teritoriju, zavisno na kojoj strani su bili, a samo naše civilno političko krilo – Stvaraoci stvorili su nacionalnu državu Republiku Srpsku. I da bi lakše razumeli veličinu djela koje su stvorili Stvaraoci, najbolje je pitati predstavnike druga dva naroda u BiH šta bi dali da imaju svoju nacionalnu državu – navode iz Asocijacije.

U saopštenju se dodaje da je najveći broj boraca čine časni ljudi, ali da “moraju ‘pročešljati’ svoje redove i odstraniti kvaziborce kojima su danas novci najvažniji”, te da ti “kvaziborci, ne samo da žele da prekroje istoriju nego su i protiv prava prvih poslanika, članova prve Vlade i članova Predsedništva, da im po Zakonu iz 1996. godine bude dato ono što im pripada”.

Iz Asocijacije poručuju da će se boriti svim raspoloživim sredstvima protiv revizije historije i nikad neće umanjiti značaj VRS-a, kao i da Stvaraocima bude nadoknađeno ono što im po zakonu pripada, a onima koji zastupaju stav da je uloga Stvaralaca bila mala i nevažna, poručuju da danas u miru donesu neku odluku sličnu onoj iz 1991. godine i provedu volju srpskog naroda.

– Znamo da to ne mogu, za takvu odluku treba manje mudrosti i pameti, a više hrabrosti, a oni hrabrost imaju samo da napadaju one kojima naši neprijatelji nikad nisu oprostili što su stvorili Republiku Srpsku – navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *