Hrvati ne žele u Oružane snage BiH, Srbi su zainteresovaniji od Bošnjaka

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Mirko Okolić rekao je da je u Oružanim snagama BiH u toku prijem 600 vojnika i da je, u prosjeku, više od 10 Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

Okolić je naveo da je konkurs završen, dio provjera je obavljen i sada treba vidjeti kako će biti organizovana obuka i uključivanje u jedinice, te ukazao da sve zavisi od epidemiološke situacije.

“Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od 10 za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih”, rekao je Okolić za “Glas Srpske”.

On je naglasio da to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

“Vidjećemo da li će sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan konkurs jer neće moći da ispune predviđenu kvotu. Ako i na tom konkursu bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresovanih za Oružane snage BiH”, ukazao je Okolić i dodao da će mjesta najvjerovatnije ostati upražnjena jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *