ISTRAGA O AFERI “RESPIRATORI”: U Tužilaštvu BiH saslušan NASER ORIĆ u vezi s uvozom 100 respiratora iz Kine!

Naser Orić, nekadašnji ratni komandant Srebrenice, saslušan je prije petnaestak dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem nabavke stotinu respiratora iz Kine za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Ovu informciju za “Slobodnu Bosnu” potvrdio je izvor blizak istrazi, koji nije mogao objasniti u kojem je svojstvu Orić bio ispitivan, da li kao svjedok ili kao potencijalno osumnjičeni.

Kao što je poznato, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zbog sumnji da su počinili kriminal tokom nabavke respiratora iz Kine pokrenulo istragu protiv Fadila Novalića, predsjednika Vlade Federacije BiH, Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina”, preko koje je obavljena sporna nabavka.

Naknadno je istragom Tužilaštva kao osumnjičeni obuhvaćen i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog sumnjivog izdavanja dozvole “Srebrenoj malini” za uvoz respiratora iz Kine.

Ime Nasera Orića, bivšeg ratnog komandanta, a danas “samozatajnog i kontroverznog” biznismena, donedavno se ni na koji način nije dovodilo u vezu s ovim slučajem. Jedina eventualna poveznica bilo je to što je on, kako se govorilo, u dobrim odnosima s Fikretom Hodžićem, što nije ništa čudno s obzirom na to da su obojica rođena u Srebrenici.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *