IZETBEGOVIĆ RAZBJESNIO ČOVIĆEVE PORTALE: “Lider SDA zalaže za zaštitu manjinskog naroda samo onda kada su Bošnjaci u manjini”!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je opširan intervju za portal “Faktor.ba” u kojemu je kazao da uređenje Travnika po mostarskom modelu nije prihvatljivo za SDA. Izetbegović je kazao da načelo Mostar=Travnik ne smatra ozbiljnim.

Portal HMS piše da Bakira Izetbegovića treba podsjetiti da su Hercegovačko-neretvanska županija i Županija Središnja Bosna po svojoj strukturi slične s razlikom da je u HNŽ-u većinsko stanovništvo hrvatsko dok je u ŽSB većina bošnjačka. Kako su Mostar i Travnik središta mješovitih županija onda bi pravično bilo da se ova dva grada uređena isti način. Mora se kazati da nije uobičajeno da se konsocijacijski model primjenjuje na lokalnoj razini, ali ako je na konsocijacijskim načelima uređen Mostar zašto onda to ne bi bio slučaj i s Travnikom, pita se HMSS.

Portal smatra da u prilog ovoj tezi idu amandmani na Ustav Federacije BiH te Ustav Srednje-bosanskog kantona te da oni predviđaju da će se Travnik kao sjedište Sreednje-bosasnkih kantona ustrojiti na istim načelima kao sjedište Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Portal smatra daa je simptomatično da se predsjednik SDA zalaže za ustavne mehanizme zaštite manjinskog naroda samo onda kada su Bošnjaci u manjini dok nema nikakav problem s time što su Bošnjaci tri puta izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva.

-Također, Izetbegoviću ne predstavlja problem to što je uputstvo CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, koja govori o konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućem ustavnom načelu te nalaže legitimno predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama. Rezultat toga je izbor četiri izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH te jednog izaslanika u Domu naroda P BiH koji nisu legitimni predstavnici Hrvata, piše HMS te podsjeća kako Izetbegović i ostatak SDA nisu propustili priliku govoriti kako Denis Šulić nema legitimitet jer za njega nisu glasali Bošnjaci iz RS-a nego suu glasali za Senda Bratića koga je Dodik smijenio.

-Ako se zalažeš za institucionalne mehanizme zaštite manjinskog naroda (Bošnjaka u Mostaru), a protiviš se primjeni istoga modela u Travniku (samo zato što brojnost stanovništva ide u korist Bošnjacima) onda je to poruka svim Hrvatima da SDA i Izetbegović (ali i sve probošnjačke stranke, sudeći po peticiji “Stop mostarizaciji Travnika”, ali i inicijativi o ukidanju Doma naroda PFBiH iz 2018.) od Federacije BiH žele napraviti unitarni entitet koji bi bio institucionalni pandan Republici Srpskoj koja je izrazito centralizirana, zaaključuje HMS tee dodaje kako je na političkim predstavnicima Hrvata velika odgovornost jer je na njima da ne dopuste odvijanje ovakvog scenarija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *