Hrvatska stala između Dodika i BiH: Kada čujemo da ti pominješ otjcepljenje!

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da su ideje Milorada Dodika za otcjepljenje RS-a i pripajanje Srbiji potpuno neprihvatljive.
U razgovoru za Večernji list šef hrvatske diplomatije je prokomentarisao ponudu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da se u slučaju da Beograd prizna nezavisnost Kosova isti status da i entitetu RS u BiH koji bi se potom priključio Srbiji.

“Hrvatska poštuje i snažno podupire suverentitet i teritorijalni integritet BiH. Nama su takve ideje potpuno neprihvatljive. Podržavamo dijalog Srbije i Kosova koji će voditi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa pri čemu je ključno da rješenje do kojeg se dođe u dijalogu mora pridonositi stabilnosti u cijeloj regiji jugoistočne Evrope“, dodao je.

Podsjetimo da je Dodik tokom nedavne posjete Vučića Banjoj Luci iznio svoje ideje o spajanju rješenja pitanja Kosova i RS-a.

Vučić je na to novinarima kazao da za Srbiju nisu lagana i jednostavna pitanja koja je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo.

“Voljeli bismo da stvari ostanu u okvirima Dejtonskog sporazuma, onako kako sam i razumio predsjednika Dodika. Za sve druge Dodikove ideje, naša obaveza je da saslušamo i da vidimo nešto i u pisanom obliku. Imat ćemo još susreta, moja je obaveza da saslušam njihove ideje, a onda ćemo moći da pružimo i određene odgovore”, poručio je.

Izvor: Klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *