OVO SE DODIKU NEĆE DOPASTI; Saradnja s NATO-om ide prema planu: BiH završila prvu fazu Pregleda odbrane, slijedi…

Prva faza Pregleda odbrane, koji je Predsjedništvo BiH prošle godine poslalo u sjedište NATO-a u Bruxellesu, pri kraju je i gotovo sve predviđene aktivnosti su ostvarene, rečeno je u Ministarstvu odbrane BiH.

Kako su istaknuli, ukupno se u Pregledu odbrane nalaze aktivnosti svrstane u dvije faze, a u prvoj fazi su izrada pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva odbrane BiH, kao i izrada studije razvoja svih perspektivnih lokacija u skladu s novom organizacijom i razmještajem Oružanih snaga BiH. Osim ovih aktivnosti, prvom fazom predviđene su i knjige lične formacije Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, kao i knjige materijalne formacije Zajedničkog štaba komandi i jedinica.

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su realizovali većinu aktivnosti koje su bile predviđene za realizaciju u ovoj fazi, dok je jedan mali dio aktivnosti ostao nerealizovan ili je pri kraju”, naglašeno je.

“Pregled odbrane sadrži reformske ciljeve vlasti BiH i predstavlja dobru osnovu za kontinuiranu saradnju između NATO-a i BiH. Nastavljamo da podržavamo BiH u implementaciji tih reformi, kao što smo to činili i prethodnih godina, jer su saveznici opredijeljeni za stabilnu i bezbjednu BiH, kao i u širem regionu zapadnog Balkana”, rečeno je iz NATO-a.

Oprezan i diplomatski jezik koji NATO koristi u svom dopisu pokazuje da vode računa da ne izazovu kontroverze svojim komentarima unutar BiH, ali se može iščitati da se aktivnosti koje su predviđene provode bez zastoja.

Malo su direktniji u dijelu odgovora koji se odnosi na ono što oni doživljavaju kao destabilizaciju BiH.

“Izražavamo zabrinutost zbog nacionalističke retorike i izazova koji postoje u odnosu na vladavinu prava, što odvlači pažnju od prijeko potrebnih reformi za dobrobit svih građana BiH. Želimo da vidimo stabilnu i bezbjednu BiH i privrženi smo da pomognemo sve reformske korake u zemlji”, istaknuli su oni.

Sagovornik „Nezavisnih“ koji je pristao da govori pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da NATO želi cijeli region zapadnog Balkana u svom članstvu kako bi spriječio djelovanje Rusije, koju doživljava kao svog oponenta u regionu, ali da istovremeno ne želi da uveze nestabilnost, koja je sada prisutna ne samo u BiH nego i u nekim drugim dijelovima regiona. On je podsjetio da je i u prošlosti bilo opreznih glasova u NATO-u u vezi s nastavkom integracionog procesa BiH zato što neki od saveznika nisu bili uvjereni da je politička situacija u BiH dovoljno stabilna.

Kako je rečeno u Ministarstvu odbrane BiH, kada se prva faza Pregleda odbrane i formalno završi, ući će se u drugu fazu, koja, kako su objasnili, podrazumijeva novu personalnu i materijalnu formaciju Oružanih snaga BiH, pripremu i infrastrukturno uređenje perspektivnih vojnih lokacija, kao i dislokaciju materijalnih i tehničkih sredstava na te lokacije te vraćanje ostalih lokacija civilnim organima.

Ta će faza biti istinski test provodivosti Pregleda odbrane te da li će entiteti pristati da formalno predaju lokacije Ministarstvu odbrane, a da bi, zauzvrat, najosjetljivije lokacije odmah nakon toga bile vraćene. Smatra se, naime, da bi ovim formalno bili ispunjeni svi uslovi, a lokacije koje vojska ne treba, bile bi vraćene entitetima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *