ŠTA ĆE NA OVO REĆI ČOVIĆ: Milorad Dodik govorio o akciji „Oluja“, usporedio je sa zločinačkim režimom Ante Pavelića…

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na Rači drugi put, a generalno sedmi, obilježiti egzodus Srba iz Hrvatske u akciji “Oluja”, koji je, kako je kazao „rezultat etničkog čišćenja hrvatske države toga vremena nad Srbima kao završetak njihovog generalnog projekta“.

Dodik je kazao da su Hrvati ovaj projekat započeli krajem 19. i početkom prošlog vijeka, gdje je izvršen genocid nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata, te dodao da su Srbi terorisani još početkom prošlog vijeka, u takozvanom veleizdajničkom procesu u Zagrebu protiv viđenijih Srba, zatim genocidom kojim je rukovodio ustaški pokret Ante Pavelića, a završio se etničkim čišćenjem u akciji “Oluja”, koja je imala elemente genocida.

“Najbolja potvrda koliko je to bilo mimo zakona i na štetu Srba govori činjenica da Hrvati pokušavaju sve ovo vrijeme da to pokažu kao neki ždan domovinske zahvalnostiž. Pita se čovjek o čemu govore? Etničkom čišćenju, tome što su izbacili 300.000 ljudi, ubili 2.000 ljudi tog vremena…to vam je zahvalnost?”, upitao je Dodik.

On je upitao da nije možda u pitanju neki novi standard u Evropskoj uniji koji govori o tome da etničko čišćenje treba da se slavi kao pobjeda?

“Sve je to dio odnosa i teškog bremena koje imaju Srbi i Hrvati. Sjećanje treba održati i niko ne može to da eliminiše. Ja sam za to da se na nivou država Srbije, Hrvatske i Republike Srpske ti odnosi počnu na neki način relaksirati, ali to svakako nije da se putem dovođenja jednog predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj pokuša reći da je to sada nešto legalizovano ili završeno. To svakako nije, to neće ostati na taj način i ne mogu se izbrisati ti zločini koji su počinjeni tokom žOlujež”, rekao je Dodik.

On je istakao da ono što veže zločine Drugog svjetskog rata i ovog posljednjeg u Hrvatskoj u “Oluji” jeste Petrovačka cesta, o čemu je i pisao poznati pisac Branko Ćopić.

Dodik je rekao da Srbima ostaje da kroz okupljanja i sjećanje ne zaborave bilo kakva stradanja koja su ih zadesila još od devetog vijeka i koji je etnički očišćen krajem prošlog vijeka.

“Na Rači ćemo večeras otkriti spomen-ploču i početi izgradnju jednog spomen-područja koje će obilježiti stradanje u žOlujiž. Veliki broj Srba iz Hrvatske je preko Rače otišao u Srbiju, a njih oko 50.000 ostalo je u Republici Srpskoj i nesumnjivo doprinijeli njenom razvoju. Ja sam im zahvalan na svemu što su nam dali i pomogli da budemo bolja zajednica”, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *