EUROPA U STRAHU: Stiže snažan toplotni val, temperature će danima biti ekstremne

Dok se u velikom dijelu Zapadnog Balkana proteklih dana više čini kao da je jesen, a ne sredina ljeta, zapadna Europa priprema se za snažan toplinski val koji će i drugi vikend zaredom donijeti ekstremne temperature, piše CNN.

Engleska će se u petak približiti najvećoj temperaturi ove godine, koja je dosegnuta tokom prošlosedmičnih vrućina. Najviše temperature u petak će se približiti historijskom rekordu od 38,7 stepeni, koji je zabilježen u julu prošle godine, pokazuje prognoza UK Met Officea, engleske službe za vremensku prognozu.

Met Office je već izdao upozorenje za dijelove Engleske u kojima će temperatura ovog vikenda narasti do gotovo 37 stepeni. No očekuje se da će se ovaj put val vrućine u Londonu i okolnim područjima zadržati najmanje sedam dana, prenosi CNN.

“Iako ovaj toplotni val možda neće donijeti toliko visoke temperature kao prošle sedmice, vrućina će se zadržati bitno duže. Prošle sedmice vrućine su bile problematične samo dan ili dva. Ovaj val vrućina potrajat će u ovom području najmanje pet dana, a gradovi poput Pariza osjetit će temperature iznad 36 stupnjeva svakog dana od petka do ponedjeljka”, rekao je CNN-ov meteorolog Taylor Ward.

Za glavni grad Francuske predviđa se da će temperatura biti viša od 32 stepena svakog dana kroz cijelu sljedeću sedmicu. U Belgiji će u nekim mjestima u nedjelju biti i do 14 stepeni toplije od prosjeka, uz najviše temperature veće od 32 stepena. U Bruxellesu će tokom vikenda biti 34 ili 35 stepeni. U Amsterdamu i drugim dijelovima Nizozemske moglo bi tokom vikenda zatopliti do 32 stepena. Iznadprosječno toplo moglo bi u zapadnoj Europi ostati sljedećih devet dana.

“Kad toplotni val potraje ovoliko dugo, učinci se mogu multiplicirati. Mnoga kućanstva u ovoj regiji nemaju klima-uređaje i kad se temperature podigne do oko 35 stepeni, zgrade se više ne mogu ohladiti, što ljude dovodi u opasnost, posebno starije i one sa zdravstvenim tegobama”, zaključio je Ward.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *