Tužilaštvo se žali na odluku Suda BiH i traži produženje mjera zabrane protiv Novalića, Solaka i Hodžića

Osumnjičenima u aferi “Respiratori“ Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku, Sud BiH je prije dva dana ukinuo mjere zabrane koje su bile na snazi dva mjeseca. Mjere su ukinute jer Tužilaštvo BiH nije u predviđenom roku, dostavilo traženo izjašjenje o produženju mjera. Odbrane svih osumljičenih su predložile da se mjera zabrane prema njihovim branjenicima ukinu ili zamijene blažom mjerom.

Prema informacijama „Slobodne Bosne“ jutros je došlo do zaokreta. Tužilaštvo BiH sa zakašnjenjem se žali na odluku Suda BiH i traži produženje mjera zabrane protiv Novalića, Solaka i Hodžića u trajanju od mjesec dana. Na potezu je Sud BiH koji bi trebao odlučiti da li će mjere biti produžene.

Podsjećamo, pomenutom trojcu ranije je bilo zabranjeno međusobno kontaktiranje, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama uključujući i približavanje istim na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt razgovora o predmetu.

Sud je obrazložio da mjere mogu trajati sve dok postoji potreba.

Podsjećamo mjere zabrane ukinute su i direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku. Tužilaštvo BiH u njegovom predmetu nije tražilo produženje, što je potvrdila nedavno i Zolakova advokatica, Senka Nožica.

Ona je rekla da Tužilaštvo nije tražilo produženje mjera iako je uobičajeno da se mjere produžavaju sve dok traje istraga, odnosno do podizanja optužnice.

Prema dosadašnjim rezultatima svi navedeni se terete za aferu tešku 10 miliona KM, a koja se tiče nelegalnog uvoza respiratora iz Kine.

(SLOBODNA BOSNA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *