OPET ĆE SE ZAKUHATI: Erdogan optužio Grčku, Turska nastavlja s aktivnostima u Sredozemnom moru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopćio je kako je njegova država nastavila s radovima i potragom za energentima u istočnom dijelu Sredozemnog mora, istaknuvši kako Grčka nije ispunila svoja obećanja kada je riječ o takvim aktivnostima u regiji, prenosi “Al Jazeera English” pozivajući se na agencije.

Članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Turska i Grčka dugo se spore oko toga kome pripadaju ležišta ugljikovodika, a tenzije su došle do usijanja pa je njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala s čelnicima ove dvije države kako bi se smirilo stanje.

„Ponovo smo počeli s bušenjem i ne osjećamo obavezu da razgovaramo s onima koji nemaju prava u zonama pomorskog prava“, rekao je Erdogan novinarima nakon učešća u molitvi petkom u džamiji Aja Sofija.

Istaknuo je kako je brod za seizmičko istraživanje Barbaros Hayreddin Pasa poslan u regiju da izvršava svoje dužnosti. Brod je krajem jula došao kod voda Kipra i još je u tom području.

Erdogan je odgovarao na pitanja o sporazumu Egipta i Grčke, potpisanom u četvrtak, kojim se označava ekskluzivna ekonomska zona između dvije države na istoku Mediterana.

Diplomati iz Grčke navode kako njihov sporazum poništava dogovor iz prošle godine između Turske i međunarodno priznate Vlade Libije.

Erdogan, međutim, odbacuje egipatsko-grčki dogovor, kazavši kako će Turska „odlučno“ održavati dogovor s Libijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *