GRUJIČIĆ U PANICI: Nakon zahtjeva bošnjačkih odbornika da se u sve uključi Valentin Inzko, načelnik Srebrenice optužuje SDA…

Bošnjački odbornici u Srebrenici oštro su se usprotivili gradnji spomenika mira u toj općini te zatražili od visokog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi sve aktivnosti na tom projektu.

U saopćenju koje su potpisali bošnjački odbornici, jučer je istaknuto da se tome protive Bošnjaci i udruženja žrtava, navodeći da su OHR i Inzko čvrsto obećali da će do obilježavanja godišnjice u Srebrenici nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, a od tada su već dvije godine prošle.

– Zakon još stoji u ladici visokog predstavnika, koji će ga sigurno još koristiti kao šarenu lažu prema preživjelim žrtvama obećavajući njegovo nametanje u novim projektima izjednačavanja žrtve i zločinca – navode odbornici.

U saopćenju tvrde i da su prilikom donošenja odluke o gradnji spomenika usvojeni i određeni amandmani, koji nikada nisu realizovani, a tiču se razgovora o lokaciji na kojoj će biti izgrađen.

– Ako Inzko odmah ne zaustavi radove na izgradnji spornog spomenika u centru opštine, Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika podići stub srama sa imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid, imenima negatora genocida, a na vrhu stuba bit će ime Valentina Inzka, koji će biti svrstan među one koji su obećavali pomoć Bošnjacima u julu 1995. godine, a mi imamo gorka sjećanja kakvu smo pomoć međunarodne zajednice dobili – piše u saopćenju koje je potpisalo devet bošnjačkih odbornika.

Grujičić, s druge strane, poručuje da se sve radi smišljeno u vrijeme kada se priprema teren za lokalne izbore.

– Ideja o gradnji spomenika je podržana na sjednici Skupštine opštine. Sjedili smo više puta i konačno došli do rješenja. Nikakvog osvrta na prošlost nema – kazao je Grujičić.

– Da li nekome neke kvalifikacije odgovaraju ili ne, kao i priznanja, to nema veze sa spomenikom, idejom i politikom koja ide ka budućnosti. Oni koji su navikli da žive u prošlosti i da se na osnovu nje bogate i tome slično, protive se ovakvom projektu i pokušavaju da iskoriste svaku priliku da nekoga nečim ucijene – istaknuo je Grujičić.

– Neke stvari su davno usaglašene, ali se sada sve politizuje, jer su pred nama lokalni izbori i sada su ponovo Bošnjaci na potezu. To sve čini SDA preko udruženja, kao što je ono “Majki Srebrenice”, jer sve što politika ne kaže ili možda i pogriješi, pokušavaju da isprave preko udruženja koja su ranjive kategorije – kazao je Grujičić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *