KUHA U SREDOZEMLJU: Turska nastavlja aktivnosti, Grčka prijeti, Francuska jača vojno prisustvo…

Francuska će pojačati svoje vojno prisustvo na istočnom Sredozemlju, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, pozvavši Tursku da zaustavi istraživanje nafte i plina u spornim vodama koje je pojačalo tenzije s Grčkom.

Francuski čelnik je u razgovoru s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem izrazio zabrinutost zbog „unilateralnog“ istraživanja, saopštila je Elizejska palača, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između dviju članica NATO saveza, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Francuska će „privremeno pojačati“ svoje vojno prisustvo na istočnom Mediteranu, dodaje se u saopštenju, „kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo“.

Spor oko teritorijalnih voda

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak, kad je Ankara, uz pratnju ratnih brodova, poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će o tom pitanju na vanrednom susretu u petak. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *