SREBRENIČANIN NAZIF DONIRAO JEDINI PREDMET KOJI JE IMAO OD OCA DAUTA MEMORIJALNOM CENTARU SREBRENICA

SREBRENIČANIN NAZIF KRDŽIĆ DONIRAO JEDINI PREDMET KOJI JE IMAO OD OCA DAUTA KOJI JE UBIJEN U GENOCIDU MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA.
MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA NASTAVLJA SA PROJEKTOM PRIKUPLJANJA LIČNIH PREDMETA UBIJENIH U GENOCIDU OD PORODICA ŽRTAVA GENOCIDA.

Sve priče ljudi koji su preživjeli genocid počinju na isti način. Nakon pada Srebrenice pod kontrolu tzv. VRS-a dio porodice krenuo je ka bazi UN-a u Potočare a muški dio preko šume ka Tuzli. Takav slučaj je i sa porodicom Krdžić sa Osmača. Otac Daut krenuo je ka Potočarima, a njegovi sinovi Nazif i Mehmed u koloni Marša smrti. Nazif je jedini uspio preživjeti.

Svjestan važnosti projekata koje provodi Memorijalni centar Srebrenica-Potočari obavijestio nas je da želi na trajno čuvanje pokloniti džepni sat svog oca koji je ubijen u genocidu, pronađen u više masovnih grobnica i ukopan u Memorijalnom centru.

„Ovaj sat sam mu kupio 1988. godine u Bajinoj Bašti. Bio je to moj poklon njemu. Prilikom identifikacije lično sam pronašao sat u njegovoj odjeći. Malo sam ga konzervirao i čuvao sve ove godine. Nisam siguran šta će biti kada mene više ne bude. To je razlog zašto želim sat pokloniti Memorijalnom centru na trajno čuvanje. Vi ćete se o tome brinuti na pravi način“ rekao nam je Nazif dok je Timu Memorijalnog centra uručivao jedini preostali predmet od svog oca Dauta.

Izvor:(MCS)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *