HOĆE LI IZETBEGOVIĆ POPUSTITI PRED ČOVIĆEVOM “OLUJOM”: Predsjednik HDZ-a BiH slatkonerječiv

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da ta stranka sa SDA u septembru započinje novu rundu pregovora o Izbornom zakonu. Dodao je da je plan da se pregovori okončaju sedmicu uoči izbora u Mostaru, koji će se održati 20. decembra.

“Želimo do kraja dogovoriti Izborni zakon sa SDA. Oko Mostara smo se dogovorili, a sad slijedi drugi dio pregovora, koji će se odnositi na druge presude. Želimo graditi evropsku BiH, a za nas NATO put i eurointegracije nemaju alternativu. Istina, ambijent u kojem danas radimo, traži i nove prilagodbe, a ja se nadamo da ćemo se ipak snaći. Želimo pomoći i zdravstvenim radnicima, moramo biti odgovorni i spriječiti dinamiku širenja koronavirusa”, izjavio je Čović.

Čović se osvrnuo i na navode o eventualnim izmjenama Dejtonskog sporazuma, rekavši da, dok ne bude jasne parlamentarne većine koja mora biti makar dvotrećinska, o tome neće biti govora. “Danas imamo okvir po kojemu možemo graditi Bosnu i Hercegovinu. Jasno je, naravno, i da ćemo zbog evropskih integracija nekada morati raditi preinake. Imali smo pokušaj sa Aprilskim paketom. To je zahtjevan posao. Svakako želimo rješenja u tom pravcu. Potrebno je postići jednakopravnost hrvatskog sa druga dva naroda. Trebat će još mnogo vremena da sve osmislimo i kreiramo evropski put”, naglasio je Čović. Inače, HDZ BiH danas je u Mostaru obilježio 30 godina političkog djelovanja u BiH.

(SB/NAP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *