U PETAK JE CIKOTIĆ BIO “MALO NESMOTREN”: Ministru sigurnosti BiH još stižu reakcije na izjavu o migrantima…

Govoreći na Face TV-ju o migrantskoj krizi, Selmo Cikotić izjavio je da postoje neki pozitivni aspekti prisustva migranata u smislu da oni, kako kaže, kupuju i troše; Zbog ove izjave, ministar sigurnosti BiH našao se na meti mnogih kritika.

Izjavu ministra sigurnosti među prvima je osudila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, uz poruku da treba pitati turističke radnike da li migranti pomažu turizam.

“Migranti nemaju novac niti da troše niti išta. Vjerovatno je to malo nesmotrena izjava, da ne kažemo ovako… koja nema veze s turizmom. Pomozite ugostiteljsko-turističkoj branši u našoj zemlji, jer jedna trećina građana živi od turizma. Sve je uništeno, ništa ne radi, granice su zatvorene, aerodromi…”, kaže Amir Hadžić iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

“Već tri godine, otkako traje problem s migrantima, Unsko-sanski kanton nije imao ozbiljnog investitora te trpi ogromne štete”, kaže kantonalni premijer Mustafa Ružnić. “Ogromne štete trpe prvo građani kada su u pitanju objekti, kada su u pitanju usjevi, kada je u pitanju imovina građana. S druge strane, velike štete trpe privrednici kroz razne provale, paljevine itd.”

Poznato je da neki od migranata borave i u privatnom smještaju. Međutim, to se ne može smatrati kao pomoć bosanskohercegovačkoj privredi, odnosno turizmu.

Svaki strani gost mora biti prijavljen nadležnim organima, stoga se postavlja pitanje kako migranti legalno borave u hotelima, hostelima ili apartmanima u našoj zemlji.

Među reakcijama osude je i ona SDP-a BiH, u čijem saopćenju ministrovu izjavu o migrantima koji troše, klasifikuju kao nebuloznu. “SDP BiH traži da se ministar Cikotić izvini građanima Bosne i Hercegovine, pogotovo Krajišnicima, za svoje nesuvisle komentare. Pozivamo ga da što prije predstavi plan za rješavanje goruće migrantske krize”, kažu u SDP-u.

I predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pozvao je ministra da pripremi detaljan izvještaj za sjednicu o stanju sa migrantima u Bosni i Hercegovini.

“Jedan ministar bezbjednosti ih je doveo u BiH, drugog smo ispratili, jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit. Sve ovo upućuje na to da nema odlučnosti da se uhvatimo ukoštac s ovom krizom”, kaže Špirić.

Situacija sa migrantima eskalirala je na način da su stanovnici Unsko-sanskog kantona počeli sami da rješavaju problem. Kantonalne vlasti donijele su odluku kojom zabranjuju ulazak migranata u ovaj kanton. Republika Srpska, također, ne želi migrante. I dok se tako migranti prebacuju preko entitetske linije, ministar sigurnosti tvrdi da donose profit, umjesto da pokuša da pomogne i migrantima i građanima Bosne i Hercegovine koje, također, potresa migrantska kriza.

(SB/Vijesti.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *