OBILJEŽENA TUŽNA GODIŠNJICA NEZAPAMĆENOG ZLOČINA: Četničke snage ubile skoro hiljadu Bošnjaka,TIJELA BACILI U JAMU Čavkarica

Jama je, pod sumnjom da se njoj kriju kosti iz 1992. godine, otvorena tek prije sedam godina.

Na lokalitetu Čavkarice kod Bileće obilježena je 79. godišnjica masakra nad skoro hiljadu civila bošnjačke nacionalnosti iz istočne Hercegovine, koji su 1941. godine počinile četničke snage. Zločinci su tad više od stotinu tijela bacili u jamu Čavkarica, a posmrtni ostaci i danas se nalaze na dnu ove duboke jame.

Egzekutori su bili pripadnici zloglasnog “ćoravog bataljona” iz Crne Gore, a u Čavkaricu su uglavnom bacana tijela staraca, žena i ubijene djece. Ovaj zločin nikada nije procesuiran, niti su žrtve ekshumirane i dostojanstveno sahranjene.

Jama je, pod sumnjom da se njoj kriju kosti iz 1992. godine, otvorena tek prije sedam godina. Jedina preživjela na Čavkarici je bila Hadžera Ćatović-Bijedić, koja je nažalost preminula mnogo kasnije (2014. godine), piše SAFF.

Organizatori današnjeg obilježavanja bili su aktivisti Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostar, koji su se usput potrudili i da se prilikom dolaska do jame, ali i tokom programa poštuju higijensko-epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi.

Do same jame se inače ne može doći vozilima, pa su oni koji su danas pohodili Čavkaricu bili primorani pješačiti oko dva kilometra.

Mihdad Brkan iz Koordinacije podsjetio je da su istim putem do mjesta stratišta odvedene žrtve maskra.

– Prethodno su ih lagali kako ih vode u Stolac. Dao Bog da preživi Hadžera Ćatović – Bijedić koja je ležala ispod mjesta na kojem se nalazimo u ovom trenutku. Provela je 74 dana u jami, a kasnije svjedočila o strašnom zločinu – kazao je Brkan za Anadoliju.

Izrazio je nadu da će već naredne godine organizaciju obilježavanja na sebe preuzeti institucije, te da će Čavkarica imati mjesto koje zaslužuje.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je da Čavkarica zaslužuje pažnju svih Bošnjaka, kao i važno mjesto u svim bošnjačkim kalendarima.

– Ovdje se dogodio genocid nakon kojeg Bošnjaci ovog kraja nikad nisu uspjeli u potpunosti obnoviti život na ovim prostorima. U vremenu agresije od 1992. do 1995. ozvaničeno je i trajno etničko čišćenje Bošnjaka. Zato moramo istrajati i dokazati koliko je ova lokacija važna. Nadam se da će Čavkarica u narednim godinama imati mjesto koje joj pripada. Kulturu sjećanja moramo njegovati i ono što se dešavalo ovdje se ne smije zaboraviti. Pisanje i trud Tahira Pervana ne smiju biti uzaludni. Ovdje treba napraviti ambijent i zauvijek se okupljati radi budućnosti Bošnjaka – rekao je Salkić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *