POZNAT PRVI POTEZ MILA ĐUKANOVIĆA NAKON IZBORA: Evo kome će povjeriti mandat za sastavljanje vlade

Prema ustavu Crne Gore Đukanović je dužan mandat za formiranje vlade povjeriti partiji sa najvećim brojem osvojenih glasova, a to je upravo njegova partija DPS.

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 98.68 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Đukanovićeva partija DPS (Demokratska partija socijalista) osvojila 35.14 odsto glasova (30 mandata) a prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore 32.53 odsto glasova (27 mandata).

Sada je potpuno jasno da je Đukanovićeva partija DPS prvoplasirana na parlamentarnim izborima i da će upravo njoj predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) povjeriti mandat da pokuša sastaviti novu vladu. Nosilac liste DPS-a bio je aktuelni premijer Duško Marković i upravo će njemu Đukanović povjeriti mandat na što ga obavezuje i ustav Crne Gore.

Zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima DPS može okupiti 40 zastupnika, a za nadpolovičnu većinu Dušku Markoviću će biti potrebno još najmanje dva zastupnika. Izbor je sužen i Marković može ponuditi koalciju još samo jednoj partiji koja bi možda mogla pristati na kaoliciju sa DPS-om. To je građanski pokret URA lidera Dritana Abazovića koji je na izborima osvojio 5,7 posto glasova i sa svoja četiri zastupnika može presuditi kod formiranja nove vlasti u Crnoj Gori.

Abazović je pred izbore uporno ponavljao kako se zalaže sa formiranje ekspertne vlade, a vjerovatno će na tome insistirati i tokom narednih pregovora sa mandatarom Markovićem.

Mandatar Marković će imati na raspolaganju 30 dana da okupi parlamentarnu većinu. Ako u tome ne uspije dužan je vratiti mandate predsjedniku Đukanoviću. Tek nakon toga Đukanović će mandat ponuditi nekoj drugoj partiji ili koaliciji koja dokaže da može okupiti parlamentarnu većinu. To, naravno, može biti i ekspertna vlada na čijem je formiranju insistirao Abazovićev Građanski pokret URA.

(Sl.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *