UHAPŠEN SINOĆ NA GRANIČNOM PRIJELAZU: Ko je Vojko D. i šta je radio tokom agresije na BiH (VIDEO)

Iz Granične policije potvrđeno je da je sinoć na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška uhapšen Vojko D., kojeg je potraživao Osnovni sud u Prnjavoru zbog ratnih zločina.

– Vojko D. je državljanin BiH, koji ima i slovenačke putne isprave. Slobode je lišen po potrazi Osnovnog suda u Prnjavoru, a zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sudskoj policiji Banje Luke predat je rano jutros – potvrdio je za “Oslobođenje” savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Kako danas piše “Oslobođenje”, radi se o Vojku Duronjiću, zvanom Janša, kojeg je Okružni sud u Banjoj Luci prošle godine osudio na godinu dana zatvora zbog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno zbog zlostavljanja civila bošnjačke nacionalnosti u Prnjavoru.

Inače, Duronjićev otac je Srbin iz Prnjavora, a majka mu je Slovenka tako da ima bh., ali i slovensko državljanstvo. Do početka rata je živio u Sloveniji. U BiH dolazi početkom rata i priključuje se jedinici “Vukovi s Vučjaka”, koja je bila aktivna u ovom dijelu BiH. Osim Dugonjića, i drugi pripadnici ove jedinice su osuđeni za ratne zločine.

– Dana 3. juna 1994. godine, u popodnevnim časovima, nakon što je Dušan Debeljak došao pred porodičnu kuću oštećenog H. H. u tadašnjoj ulici Avde Tešnjaka broj „..“ u Prnjavoru te zahtijevao od oštećenog da pođe sa njim u policijsku stanicu u Prnjavor radi navodnog davanja izjave, što je oštećeni i učinio, pa po dolasku u zgradu policije, nakon što je oštećeni uveden u jednu prostoriju, gdje je bilo prisutno još šest uniformisanih lica, među kojima su bili i Dušan Debeljak, Dragan Pokrajac i Vojko Duronjić, svi zajedno, rukama i nogama te kablom više puta udarili su oštećenog po svim dijelovima njegovog tijela, a na njegovo pitanje zašto ga udaraju, odgovorili: „Zato što si Turčin“, pri čemu je Vojko Duronjić, u jednom trenutku, prislonio pištolj na čelo oštećenog, neprekidno mu uvrćući usta cijevi od pištolja po njegovom čelu, koje fizičko zlostavljanje oštećenog je trajalo oko jedan čas, na koji način su povrijedili tjelesni integritet H. H. njegovim fizičkim zlostavljanjem, te primijenili mjere zastrašivanja – navodi se u optužnici na osnovu koje je osuđen Duronjić.

Neutvrđenog datuma u septembru 1993. godine, nakon što su pred porodičnu kuću oštećenog S. D. u Prnjavoru došla tri njemu nepoznata policajca, a potom odveli oštećenog u prostorije Policijske stanice u Prnjavoru radi navodnog obavljanja informativnog razgovora, Vojko Duronjić i Jovo Miladić, koji je preminuo dana 26. januara 2015. godine, naredili su oštećenom da ustane sa stolice, pri čemu je Vojko Duronjić zahtijevao od oštećenog da stane uz ormar te da podigne ruke na ormar, što je oštećeni i učinio, nakon čega ga je više puta zatvorenom šakom udario u predjelu bubrega, a potom pištoljem koji je držao u ruci, oštećenom zadao više udaraca u predjelu bubrega, nakon čega je napustio prostoriju, a Jovo Miladić, zajedno sa još jednim za sada nepoznatim policajcem, nastavio fizički zlostavljati oštećenog, na koji način su povrijedili tjelesni integritet oštećenog S. D. njegovim fizičkim zlostavljanjem, navodi se, također, u optužnici.

Duronjić je u ovom sudskom procesu osuđen zajedno sa još šest policajaca iz Prnjavora, koji su, također, osuđeni za ratne zločine protiv bošnjačkih civila.

Vlado Budak je u ovom procesu osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora, Darko Savić na godinu i šest mjeseci, Petar Janković na godinu i tri mjeseca, Dragan Pokrajac na godinu, Branko Šestić na godinu i tri mjeseca, Dušan Debeljak na godinu zatvora, dok je Mićo Pančić oslobođen optužbi.

Na internetu se može naći i izjava Vojka Duronjića zvanog Janša iz 1992. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *