MALO JE KO OČEKIVAO, ALI OGLASIO SE I AMFILOHIJE: “Kukavički napadi na pljevaljske muslimane; To je velika ljudska sramota za…”

“Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore. Pljevaljski manastir je posvećen Svetoj Trojici, Bogu ljubavi, a ko širi mržnju, sebe udaljuje od te Božije ljubavi i blagoslova Božijeg”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prenose podgoričke Vijesti.me.

“Ali, ne zaboravimo da je policija u prethodnom periodu u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, tužilaštvo ih je ekspresno kažnjavalo, a sad se suočavamo s tim da se nasilnički izgredi ne rješavaju ni približno istom efikasnošću”, kazao je Amfilohije.

“Posljednji u nizu, vandalski čin nasilja u Pljevljima, usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice, je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja”, navodi se u saopštenju.

“I ne mogu se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti. Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaje nerasvijetljeno, navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama”, kazao je Amfilohije.

On je podsjetio na skorašnju policijsku efikasnost.

“Ne zaboravimo da je policija u prethodnom periodu u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, tužilaštvo ih je ekspresno kažnjavalo, a sad se suočavamo s tim da se nasilnički izgredi ne rješavaju ni približno istom efikasnošću”, kazao je Amfilohije.

On je kazao i da počinioci ovih djela ne čine dobro nijednom građaninu Crne Gore i da trebaju odgovarati. “Ko god da su počinioci ovih nedjela i kakve god da su njihove namjere, svakako nisu dobroželatelji nijednom građaninu Crne Gore i treba da odgovaraju za svoja nepočinstva”, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *