ČOVIĆEV VEČERNJAK HVALI UJEDINJENJE SRBA U MOSTARU: “Ovakav pristup onemogućava pogubno rasipanje glasova kakvom smo svjedočili u slučaju crnogorskih Hrvata”

Malobrojni mostarski Srbi shvatili su kako im jedini izgled za političko djelovanje i konačno dobivanje Ustavom zajamčenih prava leži upravo u jedinstvu. Jesu li Srbi u Mostaru politički dorasli tome, pokazat će rezultati lokalnih izbora 20. decembra, piše “Večernji list BiH”, pod kontrolom lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Sredinom proteklog mjeseca lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je na pres-konferenciji da bi dvojica srpskih poslanika u budućoj Skupštini grada Mostara mogla imati “odlučujuću prevagu” kod formiranja vlasti, čime je de facto najavio formiranje dvojne S-H koalicije protiv treće strane.

Govoreći o srpskoj listi u Mostaru za izbore u ovom gradu, Dodik je rekao da je važno što je pokazano jedinstvo i očekuje da, od četiri srpska mjesta, dobiju dva, “što bi bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti”.

“Treba da budu izabrani autentični Srbi, a ne konvertiti koji su na listama hrvatskih i bošnjačkih političkih partija”, kazao je Dodik, sugerirajući tako da bi buduću vlast u Mostaru mogle formirati dvije partije HDZ i SNSD, bez sudjelovanja ijednog Bošnjaka!

To je ta “ključna prevaga” o kojoj je govorio Dodik. Naime, odnos snaga u Mostaru je takav da HDZ ne može sam osvojiti 18 poslaničkih manadata, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti, te je stoga prisiljen formirati postizbornu koaliciju. Budući koalicioni partner HDZ-a ne mora biti drugoplasirana stranka (vjerovatno SDA) nego bilo koja stranka koja ima barem dva osvojena poslanička mandata. Ako SNSD osvoji dva mandata, HDZ se ni minute neće premišljati i sklopit će dvojnu H-S koaliciju bez sudjelovanja Bošnjaka.

Takvom razboju događaja naruku idu posvađene probosanske snage koje će, kako smo već pisali, na izbore u Mostaru izaći u četiri kolone!

Mostarska redakcija “Večernjeg lista”, koja piše šta Čivić misli, na sva zvona hvali “udjenjenje Srba” u Mostaru i njihov izlazak na izbore sa zajedničkom listom “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“.

“Večernjak” piše da u Mostaru sada živi oko 4.000 Srba, a prema popisu iz 1991. godine, u ovom gradu živjelo je 23.846 Srba, što je oko 18 posto ondašnjeg stanovništva grada na Neretvi.

Zajednički nastup

List podsjeća da su nakon rata u prvom Gradskom vijeću Mostara Srbi imali pet predstavnika, ali koji su uglavnom dolazili iz bošnjačkih i hrvatskih stranaka. Nakon toga, rješenjem nametnutim od tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, kvota srpskih mjesta u Gradskom vijeću spuštena je na četiri. Konačno, u posljednjem sazivu Gradskog vijeća od 2008. godine bilo je petero Srba, ali su oni svi bili s lista SDA, HDZ-a, SDP-a i NSRZB-a. Kad je riječ o mehanizmu nacionalnog interesa, on svakako postoji u Gradskom vijeću Mostara, ali nikad nije korišten kada su u pitanju Srbi. Na taj su način mostarski Srbi uskraćeni za mnoštvo prava i pozicija koje im po Ustavu pripadaju. Tu je pitanje budžeta i raspodjele sredstava, održivog povratka, infrastrukture u povratničkim srpskim naseljima pa napose i konstitutivnosti Srba.

Liste još nisu formirane

“Večernjak” piše da Jedinstvena srpska lista očekuje dobre izborne rezultate na predstojećim lokalnim izborima te sudjelovanje u novoj budućoj vlasti Grada Mostara. Drugim riječima, Srbi u Mostaru žele biti svoji, a ne zauzimati bilo čiju stranu, već da, jednostavno, pridonesu boljem životu i atmosferi u Mostaru za sve narode i građane koji žive u ovom gradu. To je glavni cilj koalicije, iako liste još nisu posložene i formirane te se još ne zna koje će osobe konkretno biti nosioci izborne kampanje za predstojeće lokalne izbore. Sigurno je samo to kako će postojati kandidati i za gradsku listu i za gradska područja. Pri tome u realizaciji svojih ciljeva jedinstvena srpska lista računa na nesebičnu potporu dijaspore, primarno one iz Srbije i Crne Gore, a koji se za izbore mogu registrirati do 6. oktobra.

Oni će na taj način najbolje pomoći da se u Mostaru, u njegovom budućem političkom životu, pojave neke nove snage i neka nova lica koja će omogućiti Srbima da dobiju svoje predstavnike i potreban glas u Gradskom vijeću.

Iako su postojale izvjesne kalkulacije na temelju prethodnih izlaznosti na izborima, srpskoj listi “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” trebalo bi za postizanje njihovih ciljeva minimalno 1.600 do 2.000 glasova (ako bi izlaznost bila 55 – 60 posto). No, s obzirom na važnost ovih, mogli bismo reći historijskih izbora (jer se izbori u Mostaru održavaju nakon 12 punih godina), iz ove koalicije očekuju dosta veću izlaznost pa će time biti potreban i veći broj glasova.

Za realizaciju cilja o ulasku u Gradsko vijeće bit će potrebno osigurati najveći broj glasova iz dijaspore. Nužna je, također, i pomoć iz RS-a i Srbije kako u logistici tako i u novcu. Kad je riječ o predstavnicima, cilj je ove koordinacije dobiti bar jednog predstavnika u Gradskom vijeću, a s eventualna dva, položaj Srba u Mostaru mogao bi se značajno promijeniti nabolje, nadaju se iz koalicije. Sigurni su kako će i na listama hrvatskih i bošnjačkih stranaka nesumnjivo i ovog puta biti srpskih imena te su veoma dobro svjesni kako ne mogu utjecati na to, ali zato mogu pozvati sve Srbe, kao i sve druge građane Mostara koji misle da se svačiji glas treba čuti u Gradskom vijeću, da podrže njihovu listu.

Kako god bilo, recept jedinstvenog nastupa mostarskih Srba mogao bi postati model na koji bi se mogle ugledati druge malobrojne zajednice u raznim općinama u oba entiteta. Ovakav pristup u najmanju ruku onemogućava pogubno rasipanje glasova, kakvom smo svjedočili u slučaju crnogorskih Hrvata prije nekoliko dana na crnogorskim izborima. U konačnici, da bi ovaj jedinstveni pristup uspio, potrebno je, prije svega, disciplinirati birače da se registriraju i glasuju.

Za mostarske Srbe i njihovu želju za predstavnikom u Gradskom vijeću presudno je kakav će odziv imati dijaspora, jer srpskih glasača za Mostar više je izvan Mostara nego u njemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *