DODIK BUDAN SANJA: ‘PAPIR NA KOME BI SE TRAŽILO PRIZNANJE KOSOVSKE NEZAVISNOSTI AUTOMATSKI BI POVUKLO PITANJE I STATUSA RS-A’

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da poruke koje je neposredno pred ulazak u Bijelu kuću uputio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su poruke koje bi trebalo pažljivo i dobro čitati a iz kojih jasno proizilazi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države, već i u cijelom regionu.

Normalno je da će i u razgovorima u Bijeloj kući učiniti sve da zaštiti prvenstveno srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali sam siguran da neće učiniti ništa što bi nanijelo štetu bilo kom drugom narodu. U tim naporima da se očuva mir i bezbjednost svih na Kosmetu, da se očuva terotorijalni integritet Srbije i da Srbi i Albanci otvore novo poglavlje u odnosima, mi mu pružamo bezrezervnu podršku”, smatra je Dodik.

On je ocijenio da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosmetu, mogu samo da kompikuju vić ionako složenu situaciju.

Ne želimo da vjerujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne vjerujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijelog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovdje. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao građanski rat u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio mišljenje da SAD dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *