ODBIJEN ZAHTJEV ZA HOSPITALIZACIJU RATNOG ZLOČINCA MLADIĆA: “Suzdržite se od podnošenja istih zahtjeva”

U odluci se podsjeća da je u posljednje vrijeme Žalbeno vijeće već odbilo nekoliko zahtjeva odbrane za hospitalizaciju Mladića pa je apelovalo na branioce da se suzdrže od podnošenja istih zahtjeva.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Haagu ponovo je danas odbilo zahtjev za hospitalizaciju nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji su podnijeli njegovi advokati, prenosi Tanjug.

Ova odluka donesena je većinom glasova peteročlanog Vijeća, sa suprotnim mišljenjem sudije Priske Njambe, koja predsjedava Vijećem, saopćeno je danas iz Haaga.

U odluci se podsjeća da je u posljednje vrijeme Žalbeno vijeće već odbilo nekoliko zahtjeva odbrane za hospitalizaciju Mladića pa je apelovalo na branioce da se suzdrže od podnošenja istih zahtjeva. “Uzimajući u obzir zahtjev za preispitivanje ranije odbijajuće odluke, kojim se ponovo zahtijeva od Žalbenog vijeća da interveniše u stvarima strogo povezanim s upravljanjem Mladićevom medicinskom njegom, Žalbeno vijeće smatra da je zahtjev neozbiljan i predstavlja zloupotrebu postupka”, navodi se pored ostalog u odluci.

Mladić se nalazi u pritvoru u Scheveningenu od hapšenja 2011. i, navodno, boluje od više bolesti.

Prošle sedmice, pred Žalbenim mehanizmom održana je rasprava po žalbama na prvostepenu presudu, kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH.

Tom prilikom, jedan od njegovih branilaca Dragan Ivetić upozorio je više puta Vijeće da Mladić zbog narušenog zdravlja nije procesno sposoban da prati suđenje pa je tražio da se obavi vještačenje njegove procesne sposobnosti i zakaže nova rasprava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *