“KO SE BUNI, TAJ VARA”: Šarović o Dodikovom “vitalnom nacionalnom interesu”.

Milorad Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH povukao pitanje “vitalnog nacionalnog interesa” zbog sporazuma s određenom stranom agencijom koja bi trebalo da vrši monitoring izbornog procesa u novembru. Zbog ovoga je sazvana i sjednica Narodne skuštine RS-a, a prema riječima Mirka Šarovića, SDS neće podržati Dodika.

On poručuje da je nepotrebno koristiti ovaj mehanizam za svaku sitnicu te da se on zloupotrebljava. On pojašnjava zbog čega ovaj sporazum nije pitanje “vitalnog nacionalnog interesa”:

“Radi se o memorandumu koji nema međunarodni karakter i radi se o memorandumu o tehničkoj saradnji sa međunarodnom organizacijom koja je u BiH prisutna još od 1966. godine i pratila je skoro sve izborne procese. Najdužu saradnju od skoro 17 godina ova organizacija je imala upravo sa SNSD-om i njegovim funkcionerima.”

Cilj Milorada Dodika je, prema riječima Šarovića, da ovom sjednicom ukaže na navodno miješanje u izborni proces,što kaže da nije istina, ali da veliki broj prijavljenih glasača iz dijaspore, zapravo, ukazuje da postoji potencijalna manipulacija izbora. “Mi smatramo da oni koji su vršili zloupotrebe ili kršili izborna pravila, sada žele da izbjegnu bilo kakav nadzor po ovom pitanju, prvenstveno mislim na SNSD i njegove satelite. Onaj ko se buni, taj vara. Onaj ko ne želi nadzor, ne želi ni poštene izbore”, poruka je Šarovićeva u vezi sa predstojećom sjednicom NSRS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *