Guber – Srebrenička oaza mira i zdravlja

Pored svojih prirodnih ljepota, Srebrenica je poznata kao grad koji posjeduje izvorišta prirodnih mineralnih voda. Najpoznatiji, a ujedno i najljekovitiji izvor prirodnih mineralnih voda u Bosni i Hercegovini, a i šire, nalazi se upravo u Srebrenici. Riječ je o poznatoj Guber Banji koja krasi Srebrenicu – jedan od najstarijih gradova u regionu koji i pored genocida koji se desio u prošlosti predstavlja oazu mira i zdravlja.

Guber je vijekovima unazad poznat po svojim ljekovitim izvorima, a prvi put ga u pisanoj formi predstavlja Evlija Čelebija, turski putopisac koji je pisao o mineralnoj i ljekovitoj vodi sa naših prostora još u drugoj polovini 17og vijeka. Iako u banji postoji veliki broj izvora, radi slabih ulaganja u naučna ispitivanja, samo dio njih je ispitan. Voda ovih izvora liječi vid, sinuse, kožne bolesti, anemiju i mnoštvo drugih kožnih i imunoloških oboljenja. U vrijeme stare Jugoslavije, ovo je bila jedina mineralna voda zvanično registrovana kao lijek, a njeni najpoznatiji izvori su: Crni(veliki) guber, Mali guber, Sinusna voda, Očna voda i Ljepotica.

U periodu korona virusa često dobijamo preporuke koje podrazumijevaju nošenje maski, često i temeljito pranje ruku, socijalna distanca te pridržavanje respiratorne higijene. Međutim, ono što često zaborave navesti kao preporuku jeste jačanje imunološkog sustava. Nažalost, socijalnu distancu su mnogi razumjeli kao zatvaranje u kuću, te sve više vremena narod provodi u unutrašnjosti svoga doma. Izuzetno je važno naglasiti da šetnja i boravak u prirodi doprinose jačanju imuniteta te psihičkoj rasterećenosti koja nam je izuzetno važna u periodu kada smo okupirani pričama o strašnom virusu koji svaki dan uzima sve više maha. Banja Guber je izuzetno ljekovita i u tom smislu. Naime, područje na kom se prostire banja Guber obitava visokom koncentracijom negativnih jona za koje je naučno dokazano da pozitivno utiču na metabolizam, jačaju imunitet, poboljšavaju respiratornu funkciju i prečišćavaju krv. Stoga ova banja predstavlja pravu blagodat za srčane i plućne bolesnike, one koji imaju problema sa usporenim metabolizmom, osobe slabog imuniteta, te one koji nakon svakodnevnih obaveza i problema žele da očiste svoje misli i odmore svoju dušu.

Blagodati Banje Guber su mnogostruki, no nažalost, lječilište Banje guber još od ratnog perioda, nije u funkciji. Sa izgradnjom kompleksa Guber se počelo još prije 10 godina, a završetak radova planiran je tokom 2011. godine. Umeđuvremenu, ova banja je privatizovana, a zbog sporova oko firmi izgradnja ovog lječilišta je stala i trenutno „čeka bolje dane“. I tako, od izbora do izbora, sve se nažalost svede na pusta obećanja, da će Srebrenici ponovo biti udahnuta duša koju je izgubila 1995. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *