TEGELTIJA U PROBLEMIMA: Dugačak niz primjedbi iz RS-a na Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, najviše im smeta što nema punog naziva Republike Srpske…

Republika Srpska iznijela je niz primjedbi na Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu koji je stigao u parlamentarnu proceduru, a posebnu zamjerku imaju na to što u dokumentu na više mjesta piše “entiteti”, a ne Republika Srpska, odnosno Federacija Bosne i Hercegovine, te što su tabele nejasne.

Dokument Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu stigao je, kako piše u dopisu iz Vlade RS-a, nakon pola godine, bez prethodnog dostavljanja plana rada Vijeća ministara BiH.

– Tabele od 86. do 321. stranice nisu jasne i razumljive, što onemogućava razumijevanje dokumenta. Način na koji su napisane stranice 156 i 231, a tiču se zdravstva, nije prihvatljiv. Nije jasno šta je planirano, a šta realizovano, o kakvom se projektu radi, kao i o utrošku novca – piše u aktu koji je, radi pripreme naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je zakazana za polovinu ovog mjeseca, stigao iz Vlade Republike Srpske, odnosno iz resora zdravlja i socijalne zaštite.

Dalje je naglašeno da je potrebno u kompletnom dokumentu pisati puna imena “Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i svih institucija, organizacija i ustanova”.

– Kod korištenja riječi “entiteti” mora se napisati kako su u Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavu Republike Srpske definisani “entiteti” i njihove nadležnosti. Skraćenice je potrebno koristiti ujednačeno u kompletnom tekstu – stav je Vlade Republike Srpske.

– Podaci u tabeli moraju biti napisani jezikom srpskog naroda i ćiriličnim pismom, potrebno je pravilno pisati datume, raspone trajanja određenih planskih dokumenata ili projekata – istaknuto je u dokumentu koji je iz Banje Luke upućen u Sarajevo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *