TRESE SE U IZ BIH; IZVRŠENA FINANSIJSKA INSPEKCIJA U MIZ BANJA LUKA: Kršene procedure u vezi s vakufskom imovinom

Sjednici je prisustvovalo i rukovodstvo Sabora IZ sa predsjednikom Safetom Softićem i dva podpredsjednika.

Na vanrednoj sjednici Vijeća muftija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, razmatran je Izvještaj Komisije Rijaseta i Finansijski izvještaj Uprave za ekonomske i finansijske poslove o stanju vakufske imovine na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, kao i odgovornosti nadležnih u strukturama Islamske zajednice.

Sjednici je prisustvovalo i rukovodstvo Sabora IZ sa predsjednikom Safetom Softićem i dva podpredsjednika.

Uprava za ekonomske i finansijske poslove je po nalogu reisu-l-uleme u proteklom periodu izvršila finansijsku inspekciju u Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka i Muftijstvu banjalučkom u vezi sa prometom vakufske imovine na tom području u posljednjih nekoliko godina.

Posebna komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je provela istragu o stanju vakufske imovine u Banja Luci koju je usvojio Rijaset IZ u BiH, a u kojoj je utvrđeno kršenje procedura i propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je na sjednici prihvatilo izvještaj komisije Rijaseta o stanju vakufske imovine u Banjoj Luci kao i finansijski izvještaj u vezi s tim, te utvrdilo postojanje odgovornosti funkcionera i drugih službenika IZ u BiH koje proizlaze iz nalaza u spomenutim izvještajima. Reisu-l-ulema će na temelju nalaza iz razmatranih izvještaja, kao i drugi nadležni organi IZ-e, postupati koristeći svoja ustavna prava.

Prihvaćena je i inicijativa o formiranju Komisije Vijeća muftija za razmatranje šerijatske legitimnosti normativnih akata i djelatnosti organa i funkcionera IZ u BiH, kao i Nacrt pravilnika o radu Komisije, navedeno je u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Hayat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *