Bakir Izetbegović: Treći entitet ne mogu nacrtati ni na karti, a kamoli napraviti

Nisam bio optimista za Mostar, ali smo uspjeli. Treći entitet ne mogu nacrtati ni na karti, a kamoli napraviti – izjavio je između ostalog Bakir Izetbegović u Pressingu na N1.

“HDZ je obesmislio izbore s time što nisu implementirani. Govorio je da neće biti izbora, vlade, pa je sve bilo jedno po jedno. HDZ je zaustavio popunjavanje Ustavnog suda bez objašnjenja. To je pogrešno ponašanje i politika. Smanjuje šanse da se nešto postigne. Ja sam sa Čovićem potpisao da ćemo implementirati sve presude Ustavnog suda i presude Suda za ljudska prava. Legitimno predstavljanje građana je aksiom demokratije. Čović ga svodi na etničku grupu. Potpisali smo da će svi imati pravo da se kandiduju za sve pozicije. To je potpisao Čović”, kazao je Izetbegović.

Nije nemoguće to spojiti. konkretno, što sada radi HDZ mora odustati od tih mehanizama – dodao je.

“Dakle, mora prihvatiti da odustane do mehanizama koji kažu da nećete imati vladu jer je HDZ rekao da neće. Nećete imat sud – jer je rekao HDZ. Ako se tako bude ponašao – samo će sebi štetu napraviti i neće dobiti ništa. Legitimni predstavnici imaju dva prava, jedno proporcionalno da budu predstavljeni, po Ustavu i da brane vitalni nacionalni interes. A ne da rade što sada rade. Ako budem morao birati između Komšića i Čovića, Komšića ću odabarati. Patriota je i radit ću da privučem ljevičarske strane i da SDA napravim bosanskom i građanskom strankom”, poručio je Izetbegović.

“Ako Čović nastavi sa prijetnjama, saradnjama sa Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge nivoe. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi koji dozvoljavaju ovakve stvari i napravimo normalnu državu”, naveo je gost N1.

Kazao je Izetbegović između ostalog da je Boži Ljubiću data uloga “da stalno pokušava prepasti nekom babarogom”, dok se rješavanje Izbornog zakona provlači i već deceniju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *