GENERAL ILIJA NAKIĆ, OTVORENO: „Žao mi je što nismo ušli u Banjaluku, danas bi pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini izgledala drukčije…“

Vojna operacija Maestral, koju su zajednički izvodile hrvatske snage udruženog Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, uz potporu Armije BiH, ali i Južni potez, koja je nešto kasnije zaustavljena stranom intervencijom, dovele su do stvaranja uvjeta za mirovne pregovore…

…, koji pak nisu rezultirali jednakopravnošću Hrvata u BiH, zbog čega nekadašnji zapovjednici i ratnici žale što HVO i HV nisu ušli u Banju Luku, piše Večernji list BiH.

U operaciji Maestral cilj je bio ne dopustiti utvrđivanje srpskih snaga na novouspostavljenoj fronti. Zauzeti su Šipovo i Drvar te su hrvatske snage oslobodile Jajce.

SAD zaustavio Hrvate

U ovim akcijama sudjelovala je i Treća gardijska brigada HVO-a “Jastrebovi” pod zapovijedanjem generala Ilije Nakića, koji je nedavno na kninskoj tvrđavi uime ove jedinice preuzeo odličje koje je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Svi znamo da su Sjedinjene Američke Države preko svojih dužnosnika zaustavile naše snage pred samom Banjom Lukom. Kao vojnici i ratnici, tada smo željeli ući u ovaj grad i oslabiti agresiju na cijeli ovaj prostor. Međutim, ni jedan ljudski život s današnje vremenske distance nije vrijedan toga cilja”, kaže Nakić.

“Osobno, sretan sam što je stvoren mir i što je potpisan sporazum u Daytonu, ali sam nesretan što je napravljeno nepravedno rješenje. Hrvatske snage, Hrvatsko vijeće obrane i Hrvatska vojska, dale su ogroman, vjerojatno najveći, doprinos da se potpiše mirovni sporazum, a Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu dobili jednakopravnost.

Dapače, dobili su jako malo. Postoji žal što nismo ušli u Banju Luku jer bi vjerojatno pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini danas izgledala drukčije”, smatra ovaj umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *