DODIK SE POPUT DJETETA POŽALIO VUČIĆU: “Stalno nam Sarajevo prijeti ratom!”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o položaju Srba i Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, kao i pokušaju da se udalji Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, te da očekuje od Srbije da zaštiti Republiku Srpsku zbog čestih prijetnji ratom iz Sarajeva.

Dodik je naveo da je upoznao Vučića da Republika Srpska na svaku pojavu negiranja Republike Srpske ili napad na Srbiju iz Sarajeva gleda kao na dio jednog organizovanog plana koji je promovisan putem deklaracije SDA, a to znači da nema Republike Srpske, a time ni srpskog naroda u BiH.

“Oni pokušavaju da to malo utihnu, da to prolazi `ispod radara`. Ali, u svakom slučaju, mi koji se bavimo ovakvim poslovima, moramo da imamo na umu da je svaka pojava koja objašnjava da treba razvlastiti Srbe i Hrvate u BiH iz usta bilo kog Bošnjaka, dio njihovog zajedničkog plana”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da neće prestati da govori o tome da je neprihvatljivo da gotovo identičan problem koji postoji na Kosovu i BiH, koji se tiče unutarnacionalnih odnosa, ne može da bude rješavan na različite načine bez obzira na to što je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer rekao da je stav SAD-a da se to ne može povezivati.

“Ja sam rekao: `OK, možda je to vaš stav, a naš stav je da to treba povezivati, jer ne možete nam objasniti zašto mora da bude različito rješenje za gotovo identične situacije.` U kom obliku mislite da to treba da podržimo?”, rekao je Dodik.

Dodik je, na pitanje u vezi sa njegovim zahtjevom za prebacivanjem Ambasade BiH u Jerusalem i najavom hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića da će, zauzvrat, staviti na dnevni red pitanje priznanja Kosova, rekao da se u Sarajevu širi uvijek jedna vrsta paranoje i uvijek izaberu nekoga ko je protiv Srbije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *