SMRT MLADOG DOKTORA MARKA PEKIJE: Skriva li direktor Đajić greške i neetičnost Nenada Stevandića?

Smrt mladog doktora Marka Pekije ponovo je skrenula pažnju na neetično i manipulativno ponašanje rukovodstva Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) u vrijeme pandemije korona virusa.

Piše: Ljiljana Kovačević
Direktor najveće zdravstvene ustanove u RS Vlado Đajić i njegov zamjenik Nenad Stevandić borbu protiv pandemije korona virusa koristili su, kada god im se za to ukazala dobra prilika, za ličnu promociju. Isto tako, pokušavaju da „operu ruke“ od svih propusta u liječenju oboljelih, koji su u nekoliko slučajeva moguće imali fatalne posljedice po pacijente. Vlastitu nespremnost da se stručno odupru pošasti korone, iznova pokušavaju prebaciti na druge ili opravdati razlozima koji vrijeđaju zdrav razum.

Doktor Marko Pekija (37), koji je radio na Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane, preminuo je 14. septembra u ECMO centru UKC Ljubljana, gdje je prebačen 22. avgusta, po nalogu Nenada Stevandića.

Samo četiri dana prije nego što je Pekija helikopterom prevezen u Ljubljanu, Stevandić je na društvenim mrežama objavio zajedničku fotografiju sa teško bolesnim Pekijom. Stevandićev postupak (objavljivanje zajedničke fotografije sa teško bolesnim pacijentom na liječenju), ne samo da je nezakonit, već je čin nespojiv sa ljekarskom etikom.

Uz fotografiju je Stevandić napisao i popratni tekst u kojem je, izmđu ostalog, naveo: „Već dva puta negativan i oporavak napreduje“!

To su objavili brojni mediji u BiH i regionu, uz naslov – „Doktor pobijedio koronu“. Nema sumnje, Stevandić je na ovaj način želio da promoviše sam sebe, jer da je drugačije, ne bi objavljivao sliku uz navode, koji su se, nažalost, pokazali potpuno netačnim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *