ORUŽANE SNAGE BiH POČELE VJEŽBE NA MANJAČI: Dodik se prepao da će doći Amerikanci; Ko zna…

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su u ponedjeljak, 21. septembra 2020. godine, na vojnom poligonu “Manjača”…

…četverodnevnu vježbu radi izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocijenjeni od ocjenjivača NATO-a u području interoperabilnosti. To podrazumijeva provjeru obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih jedinica po NATO-ovoj listi zadaća.

Uspješnim realiziranjem vježbe NEL-1, ova jedinica lake pješadije nivoa bataljona završit će prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja po NATO-vom konceptu operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna po NATO standardima.

Potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u području borbene spremnosti, nakon čega je jedinica certificirana za sudjelovanje u multinacionalnim operacijama, vođenim NATO-om, operacijama Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Radi dostizanja interoperabilnosti s oružanim snagama članica NATO saveza te sudjelovanja u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, Oružane snage BiH su 2018. godine deklarirale Bataljonsku grupu lake pješadije. Ova jedinica je u novembru 2019. uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) u skladu sa NATO procedurama, koja je bila preduslov za realizaciju NEL-1.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verificira interoperabilnost i operativna sposobnost deklariranih jedinica za sudjelovanje u operacijama predvođenim NATO-om. Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica OSBiH (750 pripadnika), koje su NATO ocjenjivači ocijenili borbeno spremnima.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija radi sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve sudionike vježbe osiguran je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OSBiH, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je Ambasada Velike Britanije u BiH.

(SB/Agencije)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *