OŠTRA REAKCIJA TABAKOVIĆA: Bošnjaci nikada nisu napravili incident, a Grujičić i njegovi trabanti u četničkoj ikonografiji defiluju Srebrenicom

Osvrnuo se i na “naredbu” iz Sarajeva.

Prilikom jučerašnjeg otkrivanja fontane i “Spomenika mira” u Srebrenici načelnik Općine Mladen Grujičić (SNSD) je kazao da ovom činu nisu prisustvovali Bošnjaci iz lokalne vlasti jer im je takva poruka poslana iz Sarajeva.

– Žalosno je to što uvijek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenici, pogotovo u ovom predizbornom periodu. Kada su osjetljive teme, onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umjesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvijek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovdje ne mogu da uzmem za zlo jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovdje, oni nisu došli – rekao je Grujičić.

Na ove njegove izjave reagovao je Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice okupljenih oko inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

– Otvaranje fontane i “Spomenika mira”, koje je jedno ruglo i pranje novca, predizborni je potez Grujičića. Njegova namjera je i bila da niko od Bošnjaka ne prisustvuje jučerašnjem događaju jer je ovo uradio samo u interesu jednog naroda. Javnost mora znati da se s Bošnjacima nije razgovaralo ni o idejnom projektu spomenika, niti o njegovom sadržaju kao ni o lokaciji. Bošnjaci žele mir, ponosni smo što nikada od povratka u Srebrenicu nismo napravili nijedan incident, za razliku od Grujičića koji zajedno sa svojim trabantima u četničkoj ikonografiji defiluje Srebrenicom i pred kućama bošnjačkih povratnika – kaže Tabaković.

Osvrnuo se i na “naredbu” iz Sarajeva, piše Faktor.

– To može izjaviti samo neko poput Grujičića. Vlada FBiH je uložila stotine miliona KM u Srebrenicu u proteklih četvrt vijeka, veliku pomoć imali smo i od brojnih gradova i općina u FBiH. S druge strane, Vlada RS-a je dala neuporedivo manje, nekoliko miliona KM – istakao je Tabaković.

SB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *