IZETBEGOVIĆEV INTERVJU ODJEKNUO U HRVATSKOJ: „Milanović ne bi smio vrijeđati člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Plenković prijemom Dodika u Zagrebu ne pridonosi popravljanju odnosa između dvije zemlje…“

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u četvrtak kako bi hrvatski premijer Andrej Plenković svojim iskustvom mogao pomoći da se poprave odnosi Hrvatske i BiH, odnosno Hrvata i Bošnjaka, ali je upozorio kako postupci poput susreta sa Miloradom Dodikom u Zagrebu, tome ne doprinose.

U intervjuu koji je objavio portal Faktor.ba, blizak SDA, Izetbegović je kazao kako se Hrvatska ne bi smjela oslanjati na interpretacije stanja u BiH kakve nudi Dodik, a dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH u Zagreb okarakterizirao je kao poruku “da se može napraviti srpsko-hrvatski savez koji bi ignorirao Bošnjake, njihove predstavnike i ustavnopravnu konstituciju BiH”, prenosi Hina.

Kazao je kako je izbjegavanje susreta hrvatskih dužnosnika sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, a pozivanje Dodika, koji vodi destruktivnu i dezintegracijsku politiku, upravo takva poruka.

Lider najveće bošnjačke stranke najavio je kako bi se u narednih desetak dana ipak trebao sastati i sa Plenkovićem, kao i sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, pri čemu je istaknuo kako posebno hrvatski premijer može biti važan sagovornik, jer “dobro poznaje europske standarde”.

“Uvjeren sam da (Plenković) može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata”, kazao je Izetbegović.

Komentirajući izjave predsjednika Hrvatske Milanovića o BiH, Izetbegović je kazao kako on “olako izgovori tešku riječ, naljuti se, ali su riječi koje je izgovarala nasmijana predsjednica (Grabar-Kitarović), bile malignije i nanosile namjernu i dugotrajnu štetu BiH”.

Bivšoj predsjednici Hrvatske posebno je zamjerio upozorenja o opasnostima radikalnog islama koje prijete iz BiH, nazvavši ih nedobronamjernima.

Milanoviću je Izetbegović predbacio kako ne bi smio vrijeđati člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, za kojeg tvrdi kako je primjer osobe koja “čisti vlastito dvorište i daje primjer vlastitom narodu”.

Na kraju je poručio hrvatskim dužnosnicima da ne bi trebali bezuvjetno podupirati zahtjeve HDZ-a BiH za izmjenama Izbornog zakona, ustvrdivši kako su oni protivni europskim standardima, ali i presudama Europskog suda za ljudska prava te, stoga, ne mogu dobiti potporu ni od EU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *