HRVATSKI MEDIJI BRUJE: Izetbegović imao vremena za kafu s Josipovićem i Mesićem, a ZA MILANOVIĆA UVJET…

Milanović je rekao da je Izetbegović onaj s kim se u BiH razgovara o bitnim stvarima “kada je u pitanju stav bošnjačkog naroda”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nije se tokom posjete Zagrebu sastao sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Hrvatski mediji mu, sudeći prema pisanju, zamjeraju na tome te ističu da je “imao vremena za kafu sa Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem, ali sa predsjednikom Zoranom Milanovićem nije našao”.

– Glavni je razlog uvjet što ga je Izetbegović postavio Milanoviću, da prvo on mora razgovarati sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a onda dolazi u obzir i sastanak s njim lično. Izetbegović to naziva poštovanjem institucija BiH – piše “Novi list”.

Isti list prenosi da je Milanović kao “političar koji ne voli da mu neko nešto uvjetuje”, navodno, otkazao telefonski razgovor sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Izetbegović je, podsjetit ćemo, odbio sastanak sa Milanovićem zbog činjenice da je adresa predsjednika Hrvatske za razgovor u BiH, zapravo, Predsjedništvo BiH, odnosno predsjedavajući Šefik Džaferović.

– Osim toga, predsjedniku Republike nije se dopalo što su iz Vlade njegov Ured tek u ponedjeljak ujutro informirali da Izetbegović stiže u Zagreb, dok je Milanović, kako je jučer sam rekao novinarima, premijera Plenkovića za nedavni posjet Milorada Dodika izvijestio nekoliko dana ranije – piše “Novi list”.

Milanović je rekao da je Izetbegović onaj s kim se u BiH razgovara o bitnim stvarima “kada je u pitanju stav bošnjačkog naroda”.

– Bio je u Zagrebu i to je dobro, doduše, argumenti koje je iznio su zanimljivi i zabavni. Ali, ako će Izetbegovićev dolazak pomoći da se riješi ovaj bijedan status Hrvata u BiH, odlično. Ja se mogu i potpuno maknuti iz slike – izjavio je predsjednik Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *