CVIJANOVIĆ POŽURUJE EVROPSKU UNIJU: “Mislim da bi trebala da dodijeli kandidatski status BiH i ranije ukoliko hoće…”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je krajnje vrijeme da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Važno je, kaže, iskoristiti dobre rezultate ostvarene na sastanku članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima Evropske unije i što prije ispuniti uslove o kojim postoji saglasnost u BiH.

Predsjednica RS smatra da bi Evropska unija poslala izrazito važnu poruku ako bi ocijenila da je BiH, u ovoj fazi, učinila dovoljno na putu koji je Bruxelles uslovio sa 14 prioriteta.

Na taj način bi, kaže, dodatno motivisala ovdašnje političke subjekte da rješavaju i najzahtjevnije prioritete. Nada se da bi to ohrabrenje moglo stići i prije proljeća, koje je kao realan rok apostrofiran u Bruxellesu.

– Mislim da bi trebala da dodijeli kandidatski status BiH i ranije ukoliko hoće da pošalje ohrabrujuću poruku. Sa nekih sedam ili osam ispunjenih prioriteta bilo bi normalno i zrelo da se BiH dodijeli kandidatski status, a zatim da set pitanja vežemo za dobijanje datuma za pregovore i onda da najteža dva-tri pitanja budu ostavljena za kasnije tokom pridruživanja – rekla je Cvijanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ističe da bi simbolično i suštinski najbolje bilo da BiH kandidatski status dobije na datum potpisivanja Dejtonskog mirovnnog sporazuma. Zadovoljan je, kaže, i izvjesnijim ishodom – da EU kandidaturu odobri na proljeće.

– Poruke koje dolaze iz Bruxellesa su ohrabrujuće i mislim da bi najbolje poruke trebali čuti u utorak, kada će biti poredstavljen okvirni plan za Zapadni Balkan. Tada ćemo vidjeti mjesto i ulogu BiH – izjavio je Tegeltija.

Predsjednica RS kao veoma važnu ocjenjuje aktivnu ulogu člana Predsjedništva Milorada Dodika u Bruxellesu kojom je, kaže, pomogao da zvaničnici Evropske unije bolje razumiju ovdašnju situaciju.

– Naš politički cilj je doći do kandidatskog statusa i napraviti dublju institucionalnu vezu preko tog statusa sa institucijama Evropske unije, a nakon toga polako ići u susret datumu za pregovore i samo članstvo – poručila je Cvijanović.

Cvijanović kaže da bi u procesu pridruživanja trebalo iskoristiti i blagonaklonost šefa Delegacija Evropske unije koji se, poput svojih prethodnika na toj funkciji, trudi da na svaki način olakša taj put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *