DŽAFEROVIĆ POSLAO OŠTRU PORUKU IZ KAKNJA: Neprijatelji BiH će završiti na smetljištu…

Na pitanje da u BiH postoji još uvijek neprijatelja koji iznutra ruše državu i ne žele joj dobro, Džaferović je kazao da će takvi, kao i njihovi prethodnici, završiti na smetljištu historije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u Kaknju otvorio 16. međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović” poručivši da na sve načine treba čuvati sjećanje na predsjednika Izetbegovića i njegova djela.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se zahvalio borcima koji su u teškim uvjetima pandemije očuvali tradiciju manifestacije memorijalnog turnira kojim se sjećaju Alije Izetbegovića. Također, kazao je da su svi rezultati vodstva Alije Izetbegovića i danas značajni na putu BiH ka EU i NATO savez.

“Najbolje ćemo iskazati zahvalnost tako što ćemo se nastaviti boriti za demokratsku i cjelovitu BiH gdje će svi ljudi biti ravnopravni. Borba još traje, postoji dosta diskriminacije, posebno prema povratnicima”, kazao je Džaferović te se zahvalio sportistima i lokalnoj zajednici na organizaciji ovog događaja.

Na pitanje da u BiH postoji još uvijek neprijatelja koji iznutra ruše državu i ne žele joj dobro, Džaferović je kazao da će takvi, kao i njihovi prethodnici, završiti na smetljištu historije.

“Najteže vrijeme za Bosnu i Hercegovinu bilo je vrijeme agresije i odbrane BiH. Tada nisu uspjeli ni mnogo veći igrači, završili su u Haškom tribunalu i smetlištu historije. Neće uspjeti ni ovi danas i bolje im je da se kane tog posla te da nastavimo graditi efikasnu državu. Neka pogledaju šta je bilo sa njihovim prethodnicima koji su završili na smetlištu i neka se povuku na vrijeme jer će i njih sigurno čekati ista sudbina”, zaključio je Džaferović.

Memorijalni turnir “Alija Izetbegović” svake godine se održava u drugom bosanskohercegovačkom gradu, a ove godine održava se u Kaknju. Načelnik Aldin Šljivo je kazao da su počastvovani što se turnir održava u njihovom gradu te da će učiniti sve da se dostojanstveno sjete prvog predsjednika suverene države Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković koji je kazao da je Kakanj pokazao kako se brani državi, ali i gradi nakon završetka rata, piše Klix.

“Svjedoci smo stalnog napada na nezavisnost BiH, unutrašnji neprijatelji stalno nagrizaju temelje i granice BiH te je zbog toga naša obaveza da evociramo uspomene na Izetbegovića, na njegov lik i djela”, izjavio je Čolaković.

Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja je kazao da je ovo samo dio zahvalnosti države, bh. gradova i građana za ono što je Izetbegović uradio za građane BiH te da je želja da se na sve načine istina prenosi po cijelom svijetu.

Danas je posthumno dodijeljeno priznanje i Salki Bukvareviću, ministru za boračka pitanja FBiH, koji je preminuo uslijed komplikacija izazvanih koronavirusom, a priznanje u Kaknju preuzeo je Salkin sin Bekir.

Na 16. memorijalnom malonogometnom turniru učestvuju MNK Klanac Brčko D., MNK Bubamara Cazin, MNK Golubovi mira Sarajevo, MNK Bošnjaci Charlie Chaplin iz Hrvatske, MNK Kakanj, MNK Olovo, MNK Mladost i MNK Rudar Kakanj.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje svi prisutni odali su počast Aliji Izetbegoviću, Salki Bukvareviću te svim borcima koji su svojim životima platili postojanje današnje države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *