DODIK GOVORIO O SPAŠAVANJU AMERIČKIH VOJNIKA: Sjetio se i Srba, dvije vojske, ali i zločinca Draže Mihailovića…

Dodik je rekao da je spašavanje savezničkih pilota najbolji primjer odnosa Srba prema antifašističkoj borbi te je podsjetio i na napor đenerala Draže da se pobijedi fašizam na ovim prostorima.

Istina je da su ovdje, u Boljaniću, uz podršku Јugoslavenske vojske u otadžbini, koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, spasili brojne pilote, istaknuo je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, kojom je na Ozrenu spašeno 60 američkih pilota.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u Boljaniću, mjestu gdje je bio improvizovani aerodrom, s kojeg je tokom 1944. i 1945. godine spašeno 60 savezničnih avijatičara, biti izgrađen prošireni memorijalni centar i da će obilježavanje kao što je današnje, biti uvršteno u kalendar obilježavanja važnih događaja u Republici Srpskoj.

– Srbi su uvijek bili na strani pobjednika. Tada su rizikovali svoje živote da bi spasili savezničke pilote i to je ostalo duboko usađeno narodu ovih krajeva. Ovo je bila najveća operacija spašavanja pilota na okupiranoj teritoriji – naglasio je Dodik.

On je poručio da su Srbi imali dvije vojske u borbi protiv fašizma i nacizma.

– Pod okriljem Draže Mihailovića i pokret NOB-a, koji je na kraju pobijedio, ali u oba Srbi su bili najznačajniji faktor te borbe. Nećemo ih nikada zaboraviti – istaknuo je Dodik.

On je rekao da je spašavanje savezničkih pilota najbolji primjer odnosa Srba prema antifašističkoj borbe te j podsjetio i na napor đenerala Draže da se pobijedi fašizam na ovim prostorima.

– Nisu odustajali od toga da se pomogne savezničkim pilotima i to je ostalo zabilježeno u kolektivnoj memoriji srpskog naroda – rekao je Dodik i dodao da je isto to ostalo zabilježeno zahvaljujući Fondaciji “Halijard”.

Dodik je naglasio da je to bila najveća operacija spašavanja američkih vojnika izvan linija fronta.

Srbi su uvijek željeli slobodu, a spašavanje pilota, rekao je Dodik, dokaz je da su htjeli da je podare i drugima, piše RTRS.

Dodik je podsjetio da su Srbi stradalnici u prošlom stoljeću, da su vodili nametnute ratove, bili pod sankcijama, a krajem 20. stoljeća i satanizovani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *