PREDSJEDNIK AZERBEJDŽANA GOVORIO O ONOME ČEGA SE SVI PLAŠE: Hoće li se Rusija umiješati u njihov rat s Armenijom?

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev uvjeren je da Armenija nastoji da uvuče Rusiju u konflikt u Nagorno-Karabahu. Kako kaže, pozicija Rusije po pitanju najnovijih događaja u tom regionu je odgovorna.

“U ovom momentu saradnja s Rusijom u brojnim oblastima je na veoma visokom nivou. Odnosimo se jedni prema drugima kao prema strateškom partneru, što je potkrijepljeno i potpisanim dokumentima. U konkretnom slučaju, Rusija se ponaša kao velika i odgovorna zemlja. Iz Rusije stižu pozitivna saopćenja i suzdržane izjave”, rekao je Alijev u intervjuu za tursku televiziju Aber.

Armenija, kako je naveo, otvara vatru na lokacije u Azerbejdžanu sa svoje teritorije da bi Azerbejdžan uzvratio vatrom na teritoriju Armenije i da bi Jerevan onda zatražio pomoć ODKB-a, konkretno od Rusije. Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Armeniji je objavljeno ratno stanje i opća mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski sat i djelimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Armeniju i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

(Sputniknews.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *